Straks een sterretjesweide op de begraafplaatsen

Ardooie zet in op een verzorgde begraafplaats met onder meer eenn sterretjesweide.© JM
Ardooie zet in op een verzorgde begraafplaats met onder meer eenn sterretjesweide.© JM
Redactie KW

Het gemeentebestuur maakt een prioriteit van beheer en onderhoud van haar begraafplaatsen. Zo werd er zowel op de begraafplaats van Ardooie als Koolskamp een sterretjesweide voorzien, die deze week in gebruik genomen wordt. Daarnaast neemt Ardooie actie om verwaarlozing van graven tegen te gaan, zet men in op vergroening en wordt een toekomstvisie voor de begraafplaatsen uitgewerkt.

De herdenking van overleden personen gaat gepaard met heel wat emotie. De inrichting van een begraafplaats heeft dan ook specifieke noden en behoeften. Het gemeentebestuur wil haar burgers de ruimte geven om hun rouwproces op eigen tempo te verwerken.

Een eerste actie is een sterretjesweide. Schepen Krist Soenens: “Zowel op de begraafplaats van Ardooie als Koolskamp hebben we een sterretjesweide voorzien. Een sterretjesweide geeft ouders een fysieke locatie om een te vroeg, niet levensvatbaar geboren kind, te herdenken. Dit kan jonge ouders warmte en steun bieden tijdens de verwerking van hun verlies.”

Een grote ster in cortenstaal is het centrale punt op de herdenkingsplaats. Een sterretje met de naam van het kindje kan op de grote ster geplaatst worden. De sterretjesweiden wordt op 13 december in gebruik genomen. Schepen Soenens: “Die dag is niet toevallig gekozen. Elke tweede zondag in december wordt ‘Wereldlichtjesdag’ gehouden. Op die dag worden kinderen herdacht die overleden zijn.”

Beter toegankelijk

Onder het tweede actiepunt vallen structurele maatregelen. Schepen Krist Soenens: “We willen de toegankelijkheid van onze begraafplaatsen verhogen, onder meer voor rolstoelgebruikers. Daarnaast worden verwaarloosde graven door onze diensten opgevolgd en zetten we een zachte transformatie in van een grijze steenvlakte naar een groene entiteit. Het verbod op gebruik van pesticiden voor het bestrijden van onkruid op onze kerkhoven was reeds van toepassing op het kerkhof van Koolskamp en geldt nu ook voor het kerkhof van Ardooie. Er zal een beroep gedaan worden op sociale tewerkstelling om het onkruid te wieden.”

Een derde actiepunt is het uitwerken van een toekomstvisie voor de begraafplaatsen. Krist Soenens: “We zijn ons bewust van de evolutie naar een nieuwe cultuur en vormen van begraven. Waar vroeger een klassieke begrafenis standaard was, zien we nu steeds meer crematies. We zullen een studiebureau onder de arm nemen om mee te helpen denken over de toekomst van onze begraafplaatsen.”

Wie er wil bij zijn, is welkom op de begraafplaats van Ardooie op woensdag 9 december om 11 uur (kant Oostlaan). (JM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.