Steven volgt Jozef op als voorzitter De Torrewachters in Roeselare

Steven volgt Jozef op bij De Torrewachters. © Stefaan Beel
Redactie KW

Na dertig jaar zwaait Jozef Reynaert (82) af als voorzitter van schaakclub De Torrewachters. Hij wordt opgevolgd door de half zou oude Steven Keirse. Die krijgt onmiddellijk een uitdaging voorgeschoteld. Door corona mag er momenteel nog niet geschaakt worden.

Eind jaren 60 leerde Jozef Reynaert, voormalig leerkracht, de Roeselaarse schaakclub De Torrewachters kennen. Het begin van een lang en mooi verhaal. Jozef ‘Jos’ Reynaert werd eind de jaren 80 voorzitter van de club, die momenteel haar lokaal heeft boven café Den Arend op het Polenplein. “In al die jaren hebben we verschillende lokalen gehad. Van Brasserie Rodenbach tot De Zilten. Het ledenaantal bleef wel altijd stabiel rond de veertig.”

Jozef is er inmiddels 82 jaar en stapt nu uit het bestuur. Hij blijft wel lid van de club. “Ik ben toch nog altijd veel bezig met het schaken, maar het leven is een aflossingskoers. Ik denk dat ik wel al heel lang het stokje heb vastgehouden.”

Besmettingsgevaar

Het Roeselaarse boegbeeld wordt opgevolgd door Steven Keirse (41). De Roeselarenaar is precies half zo oud dan zijn voorganger. “Veel zal ik niet veranderen”, zegt hij. “We blijven ons focussen op het sociale aspect op zaterdag, op zondag kunnen de ambitieuzere spelers dan aan de bak komen tijdens de interclubwedstrijden.”

Toch wordt het eerste jaar van de nieuwe voorzitter onmiddellijk één vol uitdagingen. Door de coronacrisis mag er momenteel nog niet geschaakt worden. Tegenstanders zitten voor elkaar en raken tijdens hun wedstrijd elkaars stukken aan, waardoor er besmettingsgevaar is. “Als we volgens de regels moeten spelen, kunnen we in een sociale club als deze niet schaken. We komen wel samen om een elkaar te ontmoeten in het kader van een gemeenschappelijke hobby.”

Kampioenschap

Terwijl sommige leden op zaterdagmiddag in lokaal Den Arend toch al komen genieten van hun wekelijkse pintje, kijken vooral de oudere leden nog de kat uit de boom. “Het is onduidelijk wie er in september terug aan het clubkampioenschap zal beginnen. Daarom moeten we misschien eens bekijken of we voor het komende seizoen onze competitie niet voor een keer in een nieuw jasje moeten steken.” Ondertussen schaken heel wat schakers ook online. “Maar dat is niet hetzelfde. Je ziet toch graag het gezicht van je tegenstander.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier