Stel je kandidaat als burgerjury voor de tweede editie van Burgerbudget: In totaal werden 36 projecten ingediend

Er werden 36 projectvoorstellen ingediend ter waarde van 325.986 euro, maar er valt opnieuw slechts 100.000 euro te verdelen. Beslis jij mee als burgerjurylid? © MD
Margot Demeulemeester
Margot Demeulemeester Stadsreporter Kortrijk

Meer dan 100 Kortrijkzanen dienden samen 36 creatieve of vernieuwende ideeën in voor hun buurt. Een burgerjury van 16 personen kiest finaal welke projecten financiële steun krijgen van de stad. Hiervoor stelden een 50-tal inwoners zich al kandidaat. Dat kan nog tot en met 31 december. “We zoeken vooral nog kandidaten tussen 16 en 24 jaar.”

Projecten eerste editie bijna afgewerkt

In het bestuursakkoord ‘Beste Stad van Vlaanderen’ maakte het stadsbestuur plannen om inwoners niet enkel inspraak te geven, maar hun ideeën ook daadwerkelijk mee te laten uitvoeren. Daarom lanceerde Kortrijk op 15 september 2021 de eerste editie van het Burgerbudget. Zes van de acht projecten zijn al uitgevoerd, waaronder de artistieke schoolomgeving van Vrije Basisschool ’t Hoge. De andere twee zijn in uitvoering.

Tweede editie levert 36 ideeën op

Na het succes van de eerste oproep werd een tweede oproep gelanceerd. Er werden 36 projectvoorstellen ingediend ter waarde van 325.986 euro, maar er valt opnieuw slechts 100.000 euro te verdelen. De stadsdiensten gaan nu met de indieners in dialoog om de projecten op punt te stellen. Op 1 december wordt het project al dan niet ontvankelijk verklaart. Daarna volgt de budgetgame van 15 december tot 15 januari, waarbij inwoners hun vijf favoriete projecten kunnen “aankopen” met vijf virtuele munten. De 15 projecten met de meeste stemmen gaan door.

“De tweede oproep van het burgerbudget is opnieuw een succes. Dit toont aan dat de Kortrijkzanen zin hebben om creatief samen te werken aan de leefbaarheid en beleving in hun buurt. Het burgerbudget is dus een goede participatieve manier om inwoners te verbinden. Tegen de zomer van 2024 zullen de eerste realisaties zichtbaar zijn”, zegt Ruth Vandenberghe, eerste schepen bevoegd voor burgerparticipatie.

Duofietsen voor senioren en minder mobiele mensen

Eén van de ingediende projectvoorstellen is ‘Duofietsen met en door senioren’ ingediend door Paul Loosveld (63), Lode Benoit (63) en vrienden uit Sente. “Heel wat thuiswonende senioren zijn niet meer mobiel. Ze kunnen of durven niet meer wandelen, fietsen of met de auto rijden waardoor ze geïsoleerd geraken en moeten inboeten op sociaal contact. Hier willen we iets aan doen door een elektrische duofiets aan te kopen die we gratis ter beschikking stellen van de gemeenschap”, vertelt Paul. Hiervoor hebben ze een geraamd budget nodig van 13.768 euro.

Paul Loosveld en Lode Benoit dienden als projectvoorstel ‘Duofietsen met en door senioren’ in
Paul Loosveld en Lode Benoit dienden als projectvoorstel ‘Duofietsen met en door senioren’ in © MD

“In heel wat woonzorgcentra zijn er dergelijke fietsen beschikbaar voor de bewoners, terwijl thuiswonende senioren hier geen beroep op kunnen doen. De duofiets kan gebruikt worden om gewoon eens in de buitenlucht te zijn, maar evengoed om boodschappen te doen en om familie of vrienden te bezoeken”, legt Paul uit.

Het project bestaat dus uit drie groepen: de minder mobiele thuiswonende senioren, de fietsers en de coördinatoren die de praktische organisatie op zich nemen. “Voor de fietsers stellen we een lijst op met vrijwilligers die zich kandidaat stellen om te fietsen. Dit kunnen jongsenioren zijn, maar evengoed kinderen of kleinkinderen van thuiswonende senioren die dit project mee helpen uitvoeren”, licht Lode toe.

Om de doelgroep te bereiken werken ze samen met de seniorenvereniging van Sente en buurthuis ’t Senter om te detecteren wie de minder mobiele thuiswonende senioren zijn. “We willen alle verenigde en niet-verenigde mensen detecteren die beroep kunnen doen op onze duofiets. Voor het onderhoud willen we werken met vrijwilligers via Shelter, maar evengoed op professionele fietsherstellers. Voor het onderhoud en verzekering van deze fiets moet jaarlijks een budget van nagenoeg 500 euro voorzien worden, daar willen we zelf voor instaan”, zegt Paul.

De burgerjury

Op 5 en 12 februari krijgen de projectindieners de kans om hun project te pitchen bij de burgerjury. Op 19 februari komt de jury een laatste keer samen om de eindbeslissing te nemen. Elke inwoner van Kortrijk (+16) kan zich kandidaat stellen voor de jury. De leden worden geloot en bepalen welke projecten welk bedrag van het burgerbudget krijgen.

Paul was vorig jaar lid van de burgerjury. “Vanaf het moment dat ik wist dat ik me kon aanmelden voor de burgerjury, twijfelde ik geen moment. Ik wilde zien hoe Kortrijkse inwoners zouden reageren op dit initiatief, welke behoeften en oplossingen er zouden opkomen. In de jury was ik aangenaam verrast door de diverse projectvoorstellen en het enthousiasme van de initiatiefnemers. Het was bijzonder om deze binnen onze diverse jury te bespreken. Keuzes maken, was soms uitdagend, maar we hebben dit altijd met integriteit gedaan en ik ben erg tevreden met de resultaten. Als ik nu artikelen zie over de gerealiseerde projecten, ben ik fier op onze bijdrage. Kortom: het was een boeiende, verrijkende en plezierige ervaring. Ik raad twijfelaars aan om zich kandidaat te stellen. Ze zullen er geen spijt van krijgen.”

Stel je kandidaat voor de burgerjury via deze link.

De winnaars van het Burgerbudget worden in maart 2024 bekendgemaakt. Vervolgens krijgen ze twee jaar de tijd om hun project uit te voeren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier