Steeds meer internationale belangstelling voor EK Powertool Racing in Bikschote

Het principe van Powertool Racing: een wedstrijd tussen elektrische handwerktuigen, die omgebouwd zijn tot zelfgemaakte racekarretjes © TP
Redactie KW

Het Europees Kampioenschap Powertool Racing trekt alsmaar meer buitenlanders naar het landelijke Bikschote. Op deze derde editie onderscheidden enkele omgebouwde werktuigen zich door hun opvallend uitzicht.

Bikschote, een landelijk dorpje in Langemark-Poelkapelle, verwierf in een nog niet zo ver verleden (inter)nationale bekendheid met het EK Pompoenschieten. Ondertussen zet de plaatselijke Landelijke Gilde 3 jaar zijn schouders onder het EK Powertool Racing. “Een wedstrijd tussen elektrische handwerktuigen, die omgebouwd zijn tot zelfgemaakte racekarretjes”, zegt voorzitter Franklin Kinget. “Het gaat om kettingzagen, slijpschijven en zaag-, boor- en schuurmachines.”

Ook dit opvallend evenement kan op alsmaar meer internationale belangstelling rekenen. “We hadden dit jaar opvallend veel Portugese en Nederlandse deelnemers. Hoe dit komt? In de Westhoek zijn veel buitenlanders tewerkgesteld in de agro-industrie. Een aantal van deze creatieve mensen kwam hier hun zondag doorbrengen. Het evenement vindt ook plaats in de agro-indurstrie: een site van maïsdrogerij Dejonckheere. Op banen van 25 meter lang halen de powertools snelheden tot 80 km per uur. Die wagentjes gaan gruwelijk hard. Daarom zijn op het einde van de banen matrassen en andere materialen voorzien om ze veilig tot stilstand te brengen.”

“Het maken van zo’n powertool racekar is een complex verhaal van wetenschap, wiskunde en techniek“, vervolgt Franklin Kinget. “Naast snelheid zijn evenwicht en grip belangrijke factoren: het gecreëerde vermogen moet optimaal overgebracht worden op de baan. Zoals in de Formule 1 gaan we te werk met camera’s, slow motionbeelden en elektronische data om de machines te verbeteren. Er is ook een trend van deelnemers, die gaan voor het mooie of opvallende uitzicht. De toekomst van ons evenement ziet er rooskleurig uit. In deze nichemarkt willen we het grote publiek enthousiast maken rond moderne techniek en elektrische wagens.”

(TP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier