Stadsbib van Waregem investeert weer in vinyl

Schepen van Cultuur Pietro Iacopucci en stafcoördinator Pieter Dewolf in de kelderverdieping van de stadsbibliotheek bij de collectie met de nieuwe lp's. © DJW
Redactie KW

De stadsbib heeft een honderdtal nieuwe elpees aangekocht omdat de vraag naar vinyl zeker is gestegen terwijl het uitlenen van cd’s dan weer jaar na jaar daalt. Vanaf nu kun je maximaal vijf lp’s in een keer ontlenen.

Stafcoördinator Pieter Dewolf: “Er waren suggesties van klanten van de bib. Ook is er vraag naar elpees. Eigenlijk is het vinyl op zich nooit echt van de markt verdwenen. Wel jarenlang sluimerend doordat de cd’s in volle opmars waren. Maar sinds enige tijd heb je al een ruim aanbod van muziek via allerlei streamingdiensten. Dat zorgt voor een verminderde uitlening van de cd’s waardoor we er zelf niet zo veel meer aankopen voor de collectie. Eind vorig jaar waren er 22.986 uitgeleend. Wat voor de zoveelste keer op rij minder was. Nu gaat het zeker weer richting vinyl waarvan we nu een honderdtal nieuwe kunnen aanbieden. Die vind je in de kelderverdieping van de bib waar ook je ook dvd’s en cd’s kan ontlenen.”

De stadsbib kiest in eerste instantie voor klassiekers uit de pop en rock. Fleetwood Mac, bijvoorbeeld. Ook The Beatles en andere gevestigde waarden die mee rockgeschiedenis schreven en zongen. Daarnaast ook jazz.

Pieter Dewolf: “Wij zijn gaan kijken in Sint-Niklaas, ook in Oudenaarde. Daar heb je elpee-collecties waar wij vroegen welke allemaal worden aangekocht en uitgeleend. Dat heeft al een beeld. Daarnaast ook persoonlijke keuzes op basis van een eigen collectie. Zelf gaan wij na enkele maanden evalueren, vaststellen wat goed wordt uitgeleend, waar er vraag naar is. De nostalgie naar die ‘goeie ouwe plaat’ is in elk geval gebleven. Het is overigens ook een andere manier van luisteren naar muziek. Je hebt een platendraaier nodig, versterkers en zoals je wel weet moet je zelf uit de zetel om de elpee te draaien wanneer de ene kant is afgespeeld. Vinyl is ook duurzaam. Om het nieuwe aanbod te promoten gaan wij er activiteiten rond uitwerken.” (DJW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier