Stadsbestuur gaat op zoek naar concessiehouder voor Kunstenhuis

Schepen Francis Pattyn voor het Kunstenhuis. © LOO
Redactie KW

Het stadsbestuur wil de komende jaren via een externe organisatie de werking van het Kunstenhuis aan de Marktstraat 100 realiseren. Daarom is de stad op zoek naar een concessienemer voor de periode van januari 2021 tot en met december 2025. Dit raakte bekend op de gemeenteraad.

Het stadsbestuur organiseerde tot nu toe zelf via de cultuurdienst en met hulp van vrijwilligers tentoonstellingen rond actuele kunst in het pand. Die werking moet straks via een externe organisatie gebeuren, zonder dat de cultuurdienst van de stad of enige andere stadsdienst nog dient tussen te komen noch artistiek, noch zakelijk, noch logistiek.

“Het is de bedoeling dat de concessienemer van januari 2021 tot en met eind december 2025 tentoonstellingen en randactiviteiten rond beeldende kunsten organiseert onder de noemer Kunstenhuis. Minimaal twee tentoonstellingen per jaar, die minstens zestig dagen toegankelijk zijn voor het publiek of andere partners”, duidt schepen van Cultuur Francis Pattyn (CD&V). “We vragen dat de concessienemer bij het samenstellen van de tentoonstellingen aandacht besteedt aan hedendaagse, Vlaamse en Belgische professionele beeldende kunstenaars. De aandacht moet ook gaan naar lokale kunstenaars en het culturele ecosysteem in Harelbeke en omstreken. De concessienemer beslist autonoom over de invulling.”

Stad engageert zich

De stad engageert zich wel. “We stellen de locatie ter beschikking en verlenen een financiële basis, met een vaste jaarlijkse werkingstoelage van 8.000 euro. De stad betaalt ook de eventuele instandhoudingswerken aan het gebouw en neemt de verbruikskosten op zich van alle nutsvoorzieningen: elektriciteit, water en gas, technische controles en herstellingen”, zegt Francis Pattyn. “En het stadsbestuur communiceert alle (rand)activiteiten via de eigen kanalen en stelt alles in het werk om de activiteiten een zo groot mogelijke publiciteit te bezorgen.”

De stad lanceert een open oproep naar kandidaat-concessienemers. “We doen dat met een gerichte mailing aan minstens drie mogelijke kandidaten. Er volgt publicatie op onze website en via sociale media. De aanbieders krijgen tot en met 19 november de tijd om hun voorstel in te dienen.” (PVH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier