Stad verbolgen over vandalisme aan slagboom langs spoorweg: “Waanzinnig en levensgevaarlijk!”

© MVO
Redactie KW

De stad Veurne is verbolgen over aanhoudende vandalenstreken aan een slagboom langs het fietspad van de spoorweg. Die slagboom werd al meermaals bewust vernield. “De vandalen brengen zo andere fietsgebruikers in gevaar”, zegt burgemeester Peter Roose.

De kleine slagboom staat opgesteld aan het fietspad langs de spoorlijn richting Diksmuide. Ze bevindt zich aan de Alloenestraat en is van groot belang voor de veiligheid van de fietsers. “De slagboom zorgt er voor dat fietsers tijdig kunnen stoppen, als er een vrachtwagen vanuit tegengestelde richting in de Alloenestraat moet rijden om bij terreinen te raken op Industriezone 1”, klinkt het bij de stad Veurne. “De slagboom is nodig, omdat er bij de inrit een blinde bocht is. Fietsers en vrachtwagenchauffeurs kunnen elkaar niet zien bij de inrit. Een ongeluk ligt dus letterlijk en figuurlijk om de hoek te wachten.”

Meermaals vernield

De afgelopen maanden werd de slagboom al meermaals vernield. “Het vandalisme is zeker al sinds mei aan de gang”, zegt burgemeester Peter Roose (Veurne Plus). “De slagboom zelf staat er al sinds 2012, sinds de opening van het fietspad. In het verleden waren er al eens kleine incidenten maar nu is het haast maandelijks. Het loopt de spuigaten uit. Al meerdere keren werd de slagboom overgeplooid of werd er geprutst aan de stuurdoos. Ze probeerden die zelfs al te openen. Ik begrijp echt niet wie iets tegen die slagboom kan hebben. Ze staat er echt voor de veiligheid.” Uit onderzoek blijkt dat de slagboom wel degelijk door middel van geweld wordt vernield. “Het is absoluut onmogelijk dat een vrachtwagen de slagboom stuk maakt door er tegen te rijden. Het is waanzinnig dat één of meerdere personen beslissen om deze actie te ondernemen. Er worden bewust fietsers in levensgevaar gebracht.”

Controles, daders voor rechtbank

De stad Veurne pikt de vandalenstreken niet langer en kondigt controles aan om de mogelijke daders te kunnen vatten. De politie is al bezig met een onderzoek. “Ik ben geschokt dat mensen zich hier mee kunnen bezig houden”, zegt burgemeester Peter Roose (Veurne Plus). ” Ze brengen fietsgebruikers in levensgevaar. Als we de dader of daders kunnen vatten, dan zullen we alles doen om de daders voor de rechtbank te brengen we vragen andere burgers ook om ons op de hoogte te brengen als ze iets zien.” (JH/MVO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier