Zelf werkt Jan Feys op de dienst evenementen in Izegem. Voorheen was hij jarenlang actief op de milieudienst, maar ook nu is hij nog betrokken bij de milieuraad en is hij het aanspreekpunt voor de milieu-aspecten bij de diverse evenementen. "Tot 5 april mag er niks georganiseerd worden, de stad Izegem heeft meteen beslist dat in onze zalen tot eind april geen evenementen kunnen doorgaan."

Voor Jan Feys kwam er in zijn takenpakket dus wat ruimte vrij, net als voor heel wat collega's op andere diensten. "Het stadsbestuur heeft ons samen geroepen en er is een poule van een 15-tal medewerkers samengesteld. Wij bellen nu elk zowat 100 80-plussers op. Bedoeling is om dat te blijven herhalen de komende weken. Want het is niet omdat iemand op dit moment nog geen hulp nodig had, dat dit volgende week niet het geval kan zijn."

Jan zat toen we een blitzbezoek brachten aan het Sociaal Huis aan ongeveer driekwart van zijn telefoontjes. "Zelf ben ik 61 jaar", zegt de zoon van wijlen Germain Feys. "Mijn ma zit ook in die leeftijdscategorie en ik weet dus wel wat er er leeft bij die leeftijdsgenoten. De meeste hebben ook nog een vast telefoonnummer en als je ze aan de lijn krijgt, zijn ze blij je te horen. En het mag gezegd: het gaat nog niet zo slecht met onze maatschappij. We krijgen te horen dat de meeste mensen al geholpen worden door familie, vrienden of buren. Maar uiteraard zijn er ook mensen die niemand meer hebben en die verwijzen we dan door."

Zorg op maat

In het aanbod van de stad zitten onder meer hulp bij boodschappen, naar de apotheek gaan, het gras afrijden, of eens gaan wandelen met de hond... "Veel van die mensen benadrukken nog eens dat ze blij zijn een huisdier te hebben. Voor de praktische zaken zoals boodschappen spelen we de vraag door naar collega's Bart Colpaert en Kim De Coster, voor de meer zorggerichte vragen staan Jolien Plancke en Rachida Hosten klaar voor de zorg op maat."

Het gaat Jan Feys wel af, de babbels met de 80-jarigen. "Over het algemeen valt het mee, maar uiteraard krijg je ook wel eens minder rooskleurige verhalen te horen. Van een 89-jarige vrouw die nauwelijks contact heeft met haar enige zoon of een 94-jarige man die niet bezorgd is om zichzelf, maar de zaak van zijn dochter in deze moeilijke tijden. Maar ik onthoud vooral het positieve. Er zijn veel jonge mensen die spontaan hun oudere buren helpen. Mooi toch?"

Zelf werkt Jan Feys op de dienst evenementen in Izegem. Voorheen was hij jarenlang actief op de milieudienst, maar ook nu is hij nog betrokken bij de milieuraad en is hij het aanspreekpunt voor de milieu-aspecten bij de diverse evenementen. "Tot 5 april mag er niks georganiseerd worden, de stad Izegem heeft meteen beslist dat in onze zalen tot eind april geen evenementen kunnen doorgaan."Voor Jan Feys kwam er in zijn takenpakket dus wat ruimte vrij, net als voor heel wat collega's op andere diensten. "Het stadsbestuur heeft ons samen geroepen en er is een poule van een 15-tal medewerkers samengesteld. Wij bellen nu elk zowat 100 80-plussers op. Bedoeling is om dat te blijven herhalen de komende weken. Want het is niet omdat iemand op dit moment nog geen hulp nodig had, dat dit volgende week niet het geval kan zijn."Jan zat toen we een blitzbezoek brachten aan het Sociaal Huis aan ongeveer driekwart van zijn telefoontjes. "Zelf ben ik 61 jaar", zegt de zoon van wijlen Germain Feys. "Mijn ma zit ook in die leeftijdscategorie en ik weet dus wel wat er er leeft bij die leeftijdsgenoten. De meeste hebben ook nog een vast telefoonnummer en als je ze aan de lijn krijgt, zijn ze blij je te horen. En het mag gezegd: het gaat nog niet zo slecht met onze maatschappij. We krijgen te horen dat de meeste mensen al geholpen worden door familie, vrienden of buren. Maar uiteraard zijn er ook mensen die niemand meer hebben en die verwijzen we dan door."In het aanbod van de stad zitten onder meer hulp bij boodschappen, naar de apotheek gaan, het gras afrijden, of eens gaan wandelen met de hond... "Veel van die mensen benadrukken nog eens dat ze blij zijn een huisdier te hebben. Voor de praktische zaken zoals boodschappen spelen we de vraag door naar collega's Bart Colpaert en Kim De Coster, voor de meer zorggerichte vragen staan Jolien Plancke en Rachida Hosten klaar voor de zorg op maat." Het gaat Jan Feys wel af, de babbels met de 80-jarigen. "Over het algemeen valt het mee, maar uiteraard krijg je ook wel eens minder rooskleurige verhalen te horen. Van een 89-jarige vrouw die nauwelijks contact heeft met haar enige zoon of een 94-jarige man die niet bezorgd is om zichzelf, maar de zaak van zijn dochter in deze moeilijke tijden. Maar ik onthoud vooral het positieve. Er zijn veel jonge mensen die spontaan hun oudere buren helpen. Mooi toch?"