Stad Ieper krijgt 72.000 euro voor project ‘strategische spie’

Redactie KW

De Vlaamse regering kent op voorstel van minister Somers jaarlijkse conceptsubsidies toe aan stadsvernieuwingsprojecten. Naast Roeselare, Ronse en Gent, ontvangt ook Ieper dit jaar een conceptsubsidie van 72.000 euro voor het project ‘strategische spie’.

Ieder jaar voorziet de Vlaamse regering stadsvernieuwingssubsidies waar 34 Vlaamse steden en de Vlaamse Gemeenschapscommissie in Brussel een aanvraag voor kunnen indienen. “Een stad is nooit af en is voortdurend in beweging en in ontwikkeling”, klinkt het bij minister Bart Somers. “De vernieuwing mag nooit stilvallen. Vandaar dat we met jaarlijkse stadsvernieuwingssubsidies blijven inzetten op dit belangrijke weefsel.”

Zone tussen de Rijselpoort en de Dikkebusseweg

Voor de conceptsubsidies gaat het in totaal om een bedrag van 360.000 euro. De oproep dit jaar werd op 22 april gelanceerd met als uiterste aanvraagdatum 15 juli. Voor de conceptsubsidies dienden zes steden acht projectaanvragen in. Gent en Ieper dienden elk twee aanvragen in, Antwerpen, Hasselt, Roeselare en Ronse één.

De jury selecteerde uiteindelijk vijf projecten. Per project ontvangen de steden 72.000 euro. Ieper krijgt het geld voor een onderzoek naar het domein strategische spie. Dat is de zone tussen de Rijselpoort en de Dikkebusseweg, aan de rand van de stad en vlakbij het station.

Ontwikkeling van spoorweggronden

Met het geld kan de stad een studie laten uitvoeren om de ‘strategische spie’ te ontwikkelen in de toekomst. Philip Bolle, schepen ruimtelijke ordening Ieper: “We zijn bijzonder verheugd dat ons project geselecteerd is. Het belang van de ontwikkeling van de spoorweggronden tussen het station en de Rijselpoort kan niet worden overschat. Het zal ons een unieke kans geven om de stadsdelen langs beide kanten van het spoor opnieuw naar elkaar toe te laten groeien. Een opportuniteit om wonen en werken, natuur en mobiliteit met elkaar te verzoenen.”

Bart Somers wenst de stad Ieper alle succes toe. “De conceptsubsidies vormen een belangrijke eerste stap om onze Vlaamse steden te vernieuwen. De studie rond de strategische spie kan in de toekomst leiden tot een prachtige realisatie die van Ieper een mooiere stad zal maken, waar het duurzaam en aangenaam wonen, werken en leven is.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier