Sportraad wil sporthal en nieuw Zonneheem samen op schoolsite in Oostnieuwkerke

Dimitri Lefere bij de oude gemeenteschool in Oostnieuwkerke. © (foto JCR)
Redactie KW

De sportraad ziet mogelijkheden om op de site van de voormalige gemeenteschool een nieuwe sporthal en een nieuwe cultuurzaal te bouwen. In de plannen van de raad werd ook een nieuw jeugdhuis opgenomen. “Hier zijn heel wat mogelijkheden.” De burgemeester is minder enthousiast.

Het Stadense gemeentebestuur stelde onlangs haar plannen voor de komende jaren voor. In die plannen is er geen sprake van een nieuwe sporthal in Oostnieuwkerke. Daar was vroeger nochtans sprake van. Bij de oppositie riep die beslissing heel wat vragen op. Ook de sportraad vindt het jammer dat er binnen het meerjarenplan geen budget is voorzien voor een nieuwe sporthal in de gemeente. “Groot-Staden heeft dringend nood aan nieuwe sportaccommodatie. Bij een groot evenement op de site van de Wankaarde in Staden moeten ploegen die de sporthal gebruiken zelf soms hun wedstrijd verplaatsen. Een bijkomende sportzaal in de gemeente zou veel kunnen oplossen”, aldus Dimitri Lefere, voorzitter van de Stadense sportraad. Die raad zocht naar nieuwe inzichten en tekende een mogelijke oplossing voor het sportaccommodatietekort uit. “Op de site van de voormalige gemeenteschool langs de Roeselarestraat in Oostnieuwkerke liggen heel wat mogelijkheden”, aldus de sportraadvoorzitter. De site wordt nu ‘s avonds onder andere gebruikt door een judoclub, maar overdag is er weinig of geen activiteit in en rond de vroegere schoolgebouwen.

Geen overlast

Op de plannen van de sportraad is er plaats voor een sporthal met achterliggend een nieuwe cultuurzaal. “We stellen dan ook voor het verouderde Zonneheem te verkopen. Op de site langs de Roeselarestraat in Oostnieuwkerke kunnen we verschillende functies verenigen in één project”, vindt Dimitri. In de plannen van de sportraad is er ook plaats gemaakt voor ruimte voor judo, karate en dans. “Boven de nieuwe cultuurzaal voorzien we een verdieping voor die sporten.” De sportraad wil een van de bestaande schoolgebouwen ook houden en volledige renoveren. In die ruimtes zou dan plaats zijn voor verschillende vergaderlokalen, kleedkamers en daarboven het gemeentelijk archief. “Langs de achterzijde van de site is er voldoende ruimte voor parkeerplaatsen.” Dimitri vreest niet voor overlast. “In Staden ligt de Wankaarde ook ten midden van enkele wijken en er is zelden een probleem.”

Burgemeester is geen voorstander

Burgemeester Francesco Vanderjeugd (Open VLD) kreeg inmiddels al het voorstel van de sportraad te horen, maar heeft er bedenkingen bij. “Bij de opmaak van ons masterplan werd de toekomst van de gemeente uitgetekend. De piste om op de site van de gemeenteschool iets te doen, werd toen ook bekeken maar niet iedereen was voorstander om sport en cultuur te combineren. We willen graag ook een nieuwe cultuurzaal bouwen die vlak bij het Brigidapark ligt. Daar liggen dan heel wat mogelijkheden om leuke evenementen te organiseren”, aldus de burgemeester.

Het Stadense gemeentebestuur besliste de site van de voormalige gemeenteschool te verkopen. Tijdens de vorige gemeenteraad raakte ook bekend dat de stedelijke academie voor podiumkunsten, die ook haar onderkomen heeft in de voormalige schoollokalen, binnenkort verhuist naar de vrije basisschool in Oostnieuwkerke. De gemeente onderzoekt of in de omgeving van de huidige sportsite in Oostnieuwkerke, waar de terreinen van SK Oostnieuwkerke liggen, mogelijkheden zijn om grond bij te kopen om toch nog nieuwe sportaccommodatie te voorzien. (BF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier