Sportpersoneel pakt Wevelgems zwerfvuil aan

Dankzij het eigen personeel van de gemeente Wevelgem, blijft het ook in coronatijden proper. © KW
Redactie KW

Wie dezer dagen langs de Wevelgemse straten, pleinen en gebouwen passeert, heeft misschien al opgemerkt dat er ondanks de coronaperikelen nog steeds mooimakers en zwerfvuilruimers actief zijn. “Dat moet ook”, zegt burgemeester Jan Seynhaeve. “Alleen hebben wij tijdelijk het personeel van maatwerkbedrijf Waak uit Kuurne ingeruild voor eigen personeel uit het zwembad en de sportdienst.”

“De mensen van Waak doen – tot onze grote tevredenheid – zowat elke dag een stuk van een vastgelegde ronde langs onze pleinen, sportsites, straten, parkings en buurtparkjes om ze zo goed mogelijk zwerfvuilvrij te maken”, zegt de burgemeester. “Door de coronacrisis liggen die activiteiten stil en werden de Waak-mensen tijdelijk op non-actief gezet. “Omdat wij het belangrijk vinden dat onze gemeente ook in deze barre tijden net blijft, hebben wij de zwerfvuilronde dus maar eventjes overgenomen.”

Tijdelijke job

Hiervoor ging het bestuur aankloppen bij zijn eigen personeel. “Doordat ons zwembad en de sportcentra dicht zijn, hebben sommige van onze medewerkers de handen vrij om enkele andere taken op te nemen”, vult de burgemeester aan. “Sommigen hebben een tijdelijk nieuw plekje gevonden bij de dienst die 80-jarigen – en binnenkort 75-jarigen – bevraagt naar hun welbevinden. Voor anderen is zwerfvuil ophalen een interessante nieuwe tijdelijke job.”

Concreet gaat nu elke voormiddag een redder op pad en neemt een zaalwachter het na de middag van hem over. Via een beurtrolsysteem kunnen alle personeelsleden die voor de zwerfvuilronde in aanmerking komen ook effectief hun steentje bijdragen. Zo kan de hele zwerfvuilronde aangehouden worden. (AV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier