Sporting Keiem krijgt kunstgras

Voorzitter Tony Vandercruysse op het veld van Sporting Keiem. (foto MG)
Redactie KW

Goed nieuws voor voetbalclub Sporting Keiem: na oeverloze discussies is er eindelijk groen licht voor een kunstgrasveld. Dat werd door fractieleider Els Leenknecht bekend gemaakt op de bijeenkomst van Idee Diksmuide in OC Inghelram.

“In afwachting van een beslissing over een definitieve nieuwe locatie is dit een goede tussenoplossing. Het gaat nu dus om het voetbalterrein aan de Oostendestraat en de Tervaetestraat. Momenteel zijn er onderhandelingen bezig over een nieuwe locatie, waarbij we proberen rekening te houden met het feit dat bezoekers die vanuit Diksmuide of Beerst komen, niet door het centrum moeten. Diksmuide investeert hierin 300.000 euro”, aldus eerste schepen Marc Deprez.

Tandje bijsteken

“We hebben al jaren de discussie gevoerd en bij het provinciebestuur aangeklopt. We hebben juridische informatie ingewonnen over het feit of er nu al dan niet een bouwvergunning nodig is voor een kunstgrasveld. Het probleem is dat het perceel met het voetbalplein en de bijhorende accommodatie zonevreemd is. Het ligt in landbouwzone. We kunnen geen bouwvergunning krijgen om de accommodatie uit te breiden of te vervangen door een nieuwbouw na het slopen van de oude accommodatie. Blijkbaar had het Diksmuidse bestuur zijn verklaring beter moeten argumenteren, dan was er waarschijnlijk geen probleem”, reageert Tony Vandercruysse, voorzitter van Sporting Keiem.

Op een locatie voor een nieuw terrein zullen we echter heel wat langer moeten wachten – bestuurslid Frank Toye

“Al meermaals zaten we rond de tafel en werd er gevraagd om te investeren in containers die als kleedkamers zouden kunnen fungeren ter vervanging van de slechte accommodatie, we vragen al zolang een kunstgrasveld… Maar sedert de verkiezingen vorig jaar is alles in een stroomversnelling terecht gekomen en met de nieuwe legislatuur wordt er blijkbaar een tandje bijgestoken. Een drietal weken geleden heeft het schepencollege een principieel akkoord gegeven en kan de vergunning nu worden aangevraagd.”

Technische discussie

“Het belangrijkste is dat we nu een positief vooruitzicht hebben voor de elf ploegen die op ons terrein spelen”, voegt Frank Toye, bestuurslid van Sporting Keiem daaraan toe. “De stedenbouwkundige wetgeving voorziet één uitzondering om in zonevreemd gebied toch een kunstgrasveld te mogen aanleggen, mits aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. In principe voldeden we aan alle voorwaarden, maar het was vooral een technische discussie en we wilden niet het risico nemen om achteraf alles te moeten betwisten. We zullen nu alleen een tweetal maanden langer moeten wachten door die vergunningsaanvraag, maar met een beetje geluk kan de aanleg eind deze zomer starten. Dat zou een viertal weken in beslag nemen en dan zou het terrein helemaal klaar zijn tegen eind 2019, zodat we het nieuwe seizoen in 2020 op een mooi kunstgrasveld kunnen spelen.”

Herziening GRS

“Op een nieuwe locatie zullen we echter heel wat langer moeten wachten. De stad stelt zelf een aantal locaties voor en stemt dan af met de provincie. Als we zover zijn, dan moet alles worden goedgekeurd en komt er een herziening van het Gemeentelijk Ruimtelijk Structuurplan. Het Vlaams Gewest en de provincie zullen uiteindelijk de knoop doorhakken. Maar dat neemt jaren in beslag, waarschijnlijk tot het einde van deze legislatuur”, besluit Frank Toye.

(MVO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier