Spoeddienst AZ Delta: “Merci voor de vitamientjes, maar we maken ons ook zorgen”

De fruit- en groetenboxen worden getoond door de mensen van het onthaal, de spoedverpleegkundigen appreciëren deze schenking. Je herkent v.l.n.r. Suzy Ryckaert, Agna Degroote, Evelyne Vlieghe en Nele Verbrugghe. © Stefaan Beel
Wouter Vander Stricht

Samen met haar collega’s mocht Nele Verbrugghe, hoofdverpleegkundige op de spoeddienst van AZ Delta Roeselare, nog maar eens een gulle schenking in ontvangst. Dit keer groenten en fruit, maar tegelijk maakte ze een bezorgde indruk: “Wij zien hier momenteel enkel COVID-patiënten en we vrezen dat mensen met andere klachten niet durven te komen. Daar is nochtans geen reden toe.”

Nele Verbrugghe kwam met haar collega’s even uit haar werkzone om de groentenboxen te ontvangen. “Het was eigenlijk op initiatief van onze collega Tom dat we deze groenten- en fruitboxen toegestuurd krijgen, leuk die extra vitamientjes uiteraard.”

Maar tegelijk moet er de hoofdverpleegkundige wat van het hart. “Momenteel krijgen we hier haast enkel coronapatiënten over de vloer op onze spoeddiensten. Die mensen trachten we natuurlijk zo goed mogelijk te helpen, maar we vragen ons af waar de andere patiënten blijven. Het kan toch niet zijn dat niemand hartklachten heeft? Dus wie anders naar de spoed zou komen moet niet aarzelen om dat nu te doen. We houden de coronapatiënten strikt gescheiden van wie met andere klachten kampt. Het zou jammer zijn mochten er uit schrik mensen niet geholpen worden, met de gevolgen van dien.”

Belgisch groepscadeau

Maar wie zit nu achter de Boostboxen? De start-up Kadonation geeft Belgen de mogelijkheid om hulpverleners een Boostbox te schenken. De boxen boordevol fruit en groenten worden afgeleverd op de werkplek van de hulpverleners. Een groepscadeau van burgers, met zorg samengesteld door onze boeren en fruittelers, aan de hulpverleners. Op dinsdag 31 maart werden dus 50 Boostboxen overhandigd op de spoeddienst in AZ Delta in Roeselare.

In totaal werden tot nu toe al ruim 520 boxen bij elkaar gespaard. Het systeem is simpel. Per schijf van 15 euro voorzien de initiatiefnemers één gezinsbox voor een zorgverlener. De pakketten worden geleverd aan ziekenhuizen, zorginstellingen en brandweerkazernes over heel België. Zo hoeven zorgverleners voor hun dagelijkse portie groenten en fruit niet aan te schuiven in de winkels of ondervinden ze geen hinder door de lege winkelrekken. Hulpverleners melden zich aan, bijdragers schenken een box. “We vinden het belangrijk om ons platform open te stellen voor een actie naar de helden van vandaag: de hulpverleners. Samen met Vitadesk realiseren we deze actie geheel aan aankoopprijs, om zoveel mogelijk Boostboxen aan de hulpverleners te kunnen wegschenken”, verduidelijkt Jelle Van Roosbroeck van Kadonation. “We zijn heel tevreden dat we al meer dan 520 boxen aan gezinnen van hulpverleners hebben kunnen schenken, 50 daarvan overhandigen we vandaag aan AZ Delta.”

En bij AZ Delta klonk hoofdverpleegkundige Nele Verbrugghe ook tevreden. “Merci voor de vitamientjes. We krijgen heel wat schenkingen, allemaal goed bedoeld uiteraard. Maar we mogen om veiligheidsredenen niet alles meer in ontvangst nemen. Maar groenten en fruit zijn natuurlijk welkom.”

Een hit op instragram

De actie maakt ook heel wat los op Instagram. Onder meer Sam De Bruyn, Jamie Lee-Six, Julie Taton, Ianthe Tavernier, Pascal Braeckman, Gilles Van Bouwel en Hilde De Baerdemaeker zetten hun schouders onder het initiatief met de hashtag #boostonzehelden.

De boxen worden verpakt onder strikte hygiënische voorschriften en worden geleverd in een gesloten kartonnen verpakking. Bovendien wordt bij het samenstellen van de pakketten de sociale afstand tussen de inpakkers verdubbeld naar drie meter.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier