Speelpleinwerking en kinderopvang gaan van start

Vorig jaar werden heel wat monitoren ingezet voor de begeleiding van de speelpleinwerking. (foto TVA)
Redactie KW

De zomervakantie nadert met rasse schreden en heel wat gezinnen beginnen te plannen. “Om de kinderopvang en speelpleinwerking veilig, vlot en aangenaam te laten verlopen, volgen we nauwgezet de richtlijnen van het Vlaams Agentschap Opgroeien”, geeft mee. Met de Zonnebloem is er kinderopvang van 1 juli tot en met 31 augustus, speelpleinwerking de Speelvogel staat paraat tussen maandag 6 juli en vrijdag 28 augustus.

In zowel de buitenschoolse kinderopvang als speelpleinwerking worden contactbubbels van maximum vijftig kinderen en begeleiders gevormd. Die contactbubbel blijft de hele week dezelfde. In het geval van De Zonnebloem is er een maximumcapaciteit van 65 kinderen per dag, verdeeld over twee contactbubbels. Voor De Speelvogel is er een maximumcapaciteit van 121 kinderen per dag, verdeeld over vier contactbubbels.

“Kinderen kunnen tussen beperkte uren gebracht en opgehaald worden en mogen over de middag niet naar huis om te lunchen”, aldus bevoegd schepen Ann Bentein (Open Vld). “Er wordt de ouders gevraagd om de federale maatregelen na te leven, zoals het dragen van een mondmasker, kinderen bij ziekte(symptomen) thuis te laten en de handen te ontsmetten bij het afzetten of ophalen van kinderen. Wij blijven ook de regel hanteren dat ouders de leef- en speelruimtes van de opvang en speelpleinwerking niet mogen betreden.” Door de geldende maatregelen kan er geen voor- en naopvang bij De Speelvogel georganiseerd worden. Ook uitstapjes of zwemactiviteiten kunnen niet plaatsvinden, al wordt wel een aangepast activiteitenaanbod ter plaatse uitgewerkt.

Veilig

“Onze begeleiders zullen altijd een mondmasker dragen wanneer ze in contact komen met volwassenen. Bij kinderen doen ze dat niet. De begeleiders en de kinderen wassen regelmatig hun handen, het speelgoed en de opvanglokalen worden regelmatig gereinigd”, wil de schepen ook geruststellen. “Iedere contactbubbel maakt gebruik van een eigen ruimte en sanitair. We hopen dat het niet nodig is, maar wanneer een besmetting van een kind of begeleider wordt vastgesteld in de opvang, werken we mee aan het systeem van contactonderzoek.”

Verder wordt de Pol Gernaeystraat autovrij gemaakt tijdens weekdagen van 7 tot 18.30 uur. Zo kunnen alle kinderen op een veilige manier de toegang van De Speelvogel en De Zonnebloem betreden. “Tussen de Sportstraat en voor de betonblokken in de Pol Gernaeystraat zal er een mogelijkheid zijn om met een beperkt aantal auto’s te parkeren. Probeer zoveel mogelijk te parkeren in de Sportstraat of kom met de fiets”, raadt schepen Bentein nog aan. (TVA)

De jeugddienst is voor de buitenschoolse kinderopvang en speelpleinwerking ook nog op zoek naar monitoren en speelpleinbegeleiders. Geïnteresseerden kunnen terecht op www.gistel.be, jeugd@gistel.be of 059 80 25 19.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier