Spaghettifestijn KSA en Chiro Rumbeke met nieuwe hoofdleiding Kamiel en Britt

Kamiel Collette, hoofdleider van KSA Torrewachters en Brit Vancoppenolle die aan het hoofd staat van de leiding bij Chirumbero, nodigen iedereen uit naar hun spaghetti-avond op zaterdag 12 oktober. (foto JCR) © (foto JCR)
Redactie KW

Op zaterdag 12 oktober slaan KSA Torrewachters en Chiro Chirumbero voor de achtste keer de handen in elkaar voor hun traditionele spaghettiavond. Voor nieuwbakken hoofdleiders Kamiel Collette en Brit Vancoppenolle wordt het meteen hun officiële vuurdoop als medeverantwoordelijken.

Brit Vancoppenolle (18) volgt het tweede jaar geneeskunde aan de universiteit in Gent en geniet al twee derden van haar leven van het ware verenigingsvuur. Ze speelde in het verleden op een behoorlijk niveau tennis maar toen ze voor de keuze werd gesteld, ging ze vol voor haar Chiropassie.

Ook Kamiel Collette (19), industrieel ingenieur in spe, heeft zijn sporthobby’s laten vallen om zich volledig aan het KSA-hoofdleiderschap te kunnen wijden.

Op dezelfde golflengte

“Al van toen ik bij Kwiks zat, wist ik dat ik sowieso leidster wilde worden”, klinkt het bij Brit. “Het is een warme bende, we beleven fantastische avonturen en we zitten allemaal op dezelfde golflengte.” Zij deelt haar hoofdleidstersfunctie met Nina Van Collie. Kamiel doet het sinds september samen met Jerom Wallican waarmee hij al vele jaren goed bevriend is. “De vriendschap die je in de jeugdbeweging opbouwt, is voor eeuwig”, zeggen ze allebei. “Ik zit trouwens met twee KSA-leiders op kot”, aldus Kamiel. “We steunen elkaar door dik en dun.”

Elk spenderen ze gemiddeld zo’n 15 uur per week aan hun gemeenschappelijke hobby. “De vergaderingen voorbereiden, leiding geven op zaterdag en tijdens de week wat brainstormen hoort er allemaal bij. Tijdens de examenperiode is het op activiteitenvlak altijd iets minder druk. Voorlopig valt de combinatie met onze studies dus best mee.” Voor Brit was de verkiezing van vorig jaar tot ‘Plezantste vereniging van Vlaanderen’ het voorlopige absolute hoogtepunt van haar Chirocarrière. “Ook dit jaar blijven de naweeën van die titel toch nog voelbaar”, zegt ze.

Kamiel gaat dan weer voor de acht-twee-overwinning tegen Scouts Parsival van vorige maand. “Op het veld gaat het er telkens heftig aan toe maar nadien wordt er stevig verbroederd. Het vierjaarlijkse Lourdeskamp is er trouwens ook eentje om te onthouden. Als ik dit jaar geen herexamens heb, ga ik volgende zomer zeker terug mee.”

Wandeltocht Joepie

“Ook de vierdaagse wandeltocht ‘Joepie’ blijft iets om te koesteren.” Brit vindt de fietstochten naar de verschillende kampplaatsen telkens weer unieke ervaringen. “Je zitvlak doet wel een paar dagen pijn, maar dat heb ik ervoor over. De nachtspelletjes die je als kind meemaakt, zijn voor de meisjes ook telkens een grens die je overschrijdt.”

Vriendschap die je in de jeugdbeweging opbouwt, is voor eeuwig

Hun jaarlijkse spaghettiavond, waarop ze telkens zo’n 700 eters mogen ontvangen, is niet het enige initiatief dat deze jeugdbewegingen gemeenschappelijk nemen. “Sommige takken van dezelfde leeftijdscategorie organiseren af en toe samen activiteiten. We sponsoren elk jaar elkaars evenementen en na de vergadering op vrijdag komen we afwisselend in elkaars lokaal langs om nog iets te drinken. Een stamcafé hebben we niet echt.”

Start van iets moois

“Die unieke vriendschap tussen de beide jeugdbewegingen is soms de start van iets moois want momenteel zitten er zelfs vier koppels tussen”, lacht Kamiel, die ook bij de Chiro een lief gevonden heeft. “Traditioneel worden de spaghettigroentjes door de Chiromeisjes gesneden en zorgen de KSA-jongens voor de saus. “Het recept blijft geheim”, lacht Kamiel. “Maar vooral het ingrediënt liefde zorgt voor die pure unieke smaak.”

Ouders, leden en sympathisanten van de beide verenigingen zijn vanaf 18.30 uur welkom op het Kerelsplein, Acaciastraat 6 in Roeselare. Volwassenen betalen 10 euro, vegetariërs 9 en kinderen onder de twaalf jaar smullen voor 7 euro.”

Kaarten te verkrijgen bij de KSA- en Chiroleiding of via mail naar spaghetti.ksa.chiro@gmail.com met vermelding van het gewenste aantal kaarten. Ook de avond zelf mag je nog inschrijven. “Zolang er saus is, blijft iedereen welkom”, lachen ze in koor. (KK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier