Spaghetti voor topsporttweeling uit Sint-Eloois-Winkel

Jade en Rhune steunen elkaar door dik en dun. © ©Jan STRAGIER
Redactie KW

Op zaterdag 23 november is er in De Meerhoek een spaghettiavond ten voordele van de Winkelse topsporttweeling Jade en Rhune Vansteenkiste. Rhune doet aan triatlon en Jade behoorde tot de succesrijke nationale turnersploeg die op het WK de selectie voor de Olympische Spelen in Tokio binnenhaalde.

Jade en Rhune zijn een 16-jarige twee-eiige tweeling, dochters van Roy en Evelyn Degrendele. Ook vader Roy en moeder Evelyn zijn sportief. Allebei doen ze aan triatlon, moeder Evelyn deed tijdens haar jeugd ook aan turnen. Er is ook nog een oudere broer Tesne die turncoach is.

Rhune volgt les aan het IDP in Izegem, waar ze de richting handel volgt. Jade volgt al een tijdje les op de Topsportschool in Gent, waar ze, naast het vele sporten, ook de richting Moderne Talen volgt.

Op internaat in Gent

Jade startte met turnen toen ze vijf jaar was. Sinds haar achtste doet ze aan competitiesport en is ze aangesloten bij Gym Izegem. Sinds haar 12de is ze topsporter.”Ik train momenteel 32 uur per week, naast mijn lessen in de humaniora. Door mijn sport krijg ik wel vrijstelling van enkele lessen. Ik zit op internaat in Gent en ben meestal tijdens het weekend thuis, maar dan moet ik ook nog rekening houden met trainingen en wedstrijden.”

Jade behoorde, samen Nina Derwael, tot de turnploeg die tijdens het WK in Stuttgart België op de kaart zette en een afspraak voor de Olympische Spelen in Tokio afdwong. “Maar dat betekent niet dat ik daar automatisch zal bij behoren. Ik zal nog hard moeten trainen en presteren om me te selecteren voor de ploeg”, weet Jade. De grondoefening is haar beste discipline.

Rhune deed aanvankelijk ook aan turnen, maar schakelde al vlug over naar duatlon en triatlon. Ze is aangesloten bij de club in Zwevegem, waar ze traint. Ze behoort tot de A-jeugdcategorie. “De combinatie met mijn studies in Izegem verloopt vlot. Ik ben ook topsporter, maar voor mijn disciplines is er geen mogelijk om naar een topsportschool te trekken. Daardoor krijg ik vrijstellingen van bepaalde lessen.”

In tegenstelling tot haar zus, die op haar 16de in het turnen al als ‘oud’ wordt beschouwd, zal Rhune maar haar top bereiken rond haar 18de of 19de. Ze droomt ook van de Olympische Spelen, maar voor haar komen die volgend jaar nog wat te vroeg. “Momenteel ben ik meestal in eigen land actief terwijl mijn zus meer in het buitenland vertoeft.”

Elkaars wedstrijden bijwonen

De beide zusjes zijn erg geïnteresseerd in elkaars carrière en proberen zoveel mogelijk aanwezig te zijn op elkaars wedstrijden. De wedstrijden van Jade lopen het hele jaar door. Voor Rhune is de winter de trainingsperiode met wedstrijden tijdens de zomer.

Ik train momenteel 32 uur per week, naast mijn lessen in de humaniora aan de Topsportschool

Als je Jade en Rhune ziet, zijn er duidelijk grote fysieke verschillen. “Al bij de geboorte was Rhune 4 centimeter groter” zegt mama Evelyn. “Momenteel is ze 10 centimeter groter. Maar ondanks haar kleinere lengte is Jade in het turnwereldje wel groot.”

Spaghettiavond

Op 23 november houden ze voor het eerst een spaghettiavond. “Het is momenteel moeilijker om steun en sponsors te vinden voor individuele sporters dan voor ploegsporters. En het is ook een goede gelegenheid om vrienden en bekenden eens terug te zien want Rhune en Jade zijn niet vaak thuis”, zegt Evelyn.

De spaghetti wordt vanaf 19 uur geserveerd in De Meerhoek, Zuidhoekstraat 22 in St.-Eloois-Winkel. Een portie voor volwassenen, inclusief aperitiefje, kost 15 euro. Kinderen betalen 10 euro (incl. drankje). Een steunkaart kost 5 euro. Kaarten via evelyndegrendele@gmail.com. (LDE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier