SP.A wil Martine Tanghe tot ereburger van Kortrijk kronen

Maandagavond nam journaalanker Martine Tanghe (65) definitief afscheid van de kijkers. Na 42 jaar als nieuwslezer bij de VRT gaat ze met pensioen. Nawal Maghroud, fractieleider voor SP.A in de Kortrijkse gemeenteraad, plant op de volgende gemeenteraad een opmerkelijk voorstel: Martine Tanghe tot ereburger van de stad benoemen.

©© VRT - Lies Willaert
©© VRT – Lies Willaert

Het allerlaatste Journaal van Martine Tanghe (65) leverde maandagavond een kijkcijferrecord op: meer dan 2 miljoen mensen namen samen afscheid van het VRT-icoon. Ook Nawal Maghroud, SP.A-fractieleider in de gemeenteraad van Kortrijk, zat aan haar televisiescherm gekluisterd en keek vol bewondering naar Martine Tanghe.

Zoals bekend liggen de roots van Martine Tanghe in de Kortrijkse deelgemeente Bissegem . Het afscheid van het journaalanker inspireerde Nawal Maghroud in dat opzicht tot een opmerkelijk voorstel. “Martine Tanghe, geliefd door velen en een vaste waarde op onze televisie. Als journaliste kwam ze terecht in een mannenwereld en heeft ze zich ontplooid tot een waar fenomeen in Vlaanderen”, stelt Nawal op Facebook.

“Gisteren hebben met z’n allen afscheid van haar genomen en zei ze: alles komt goed. Jazeker Martine, alles komt goed. Onze harten heb je alvast gewonnen. “Martine staat gekend als een sterke madam, gepassioneerd door de Nederlandse taal en met roots in Bissegem. Om die reden wil ik in de volgende gemeenteraad voorstellen om Martine Tanghe ereburger te maken van onze stad.”

Nawal Maghroud is fractieleider voor SP.A in de Kortrijkse gemeenteraad.© a-TV
Nawal Maghroud is fractieleider voor SP.A in de Kortrijkse gemeenteraad.© a-TV

“Het idee is gisteren vrij spontaan gegroeid”, vertelt Nawal. “Ik sprak met een aantal vriendinnen over hoe mooi het afscheid op televisie was en dacht dat het ereburgerschap wel iets moois kan zijn om haar te eren. Ik denk dat de rest ook wel pro zal zijn, collega David Wemel van Groen gaf alleszins al zijn akkoord.”

Vraag is natuurlijk of Martine zelf zichzelf als Kortrijks ereburger wil zien. “Het is niet mijn bedoeling om dat op te dringen, het staat haar volledig vrij”, aldus Nawal. “Het is in mijn ogen zeker een eerbetoon aan de sterke vrouw die ze is. Ik hoop dat ze het zelf weet te appreciëren. Misschien neem ik binnenkort wel contact op om het haar zelf te vragen. Ik sta alleszins te springen om haar es te ontmoeten.” (lacht)

Volgende week maandag 7 december lanceert Nawal Maghroud haar voorstel op de Kortrijkse gemeenteraad. Als ook de andere fracties zich in dat voorstel kunnen vinden, is Kortrijk binnenkort misschien een ereburger rijker.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.