https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Solidariteitsfestival ManiFiesta op 11 en 12 september in Oostende maakt eerste namen bekend

Redactie KW

ManiFiesta, het Feest van de Solidariteit, zal plaatsvinden op 11 en 12 september op de Wellingtonrenbaan in Oostende en maakt haar eerste namen bekend. De organisatoren zijn optimistisch dat het feest zal kunnen doorgaan.

ManiFiesta vindt dit jaar plaats op 11 en 12 september. Het Feest van de Solidariteit, dat georganiseerd wordt door Geneeskunde voor het Volk en het magazine Solidair, verhuist voor zijn elfde editie van Bredene naar Oostende. Het festival kon vorig jaar niet doorgaan door de coronapandemie, maar is vastbesloten om er dit jaar te staan. Dat kan echter niet meer in het Staf Versluyscentrum in Bredene, omdat daar nu een vaccinatiecentrum is.

ManiFiesta maakt vandaag zijn eerste namen bekend: onder anderen TiiwTiiw, Helmut Lotti, Les Négresses Vertes, Zap Mama, Sergent Garcia, Tutu Puoane, Bulls on Parade en Wegsfeer staan op een van de vier podia op en rond de Wellington-paardenrenbaan in Oostende. Ook zet ManiFiesta voor het eerst een samenwerking op met het bekende Dancehall – Afro Beat-festival Bomboclat.

Internationale gasten

Enkele internationale gasten bevestigden al hun aanwezigheid, zoals Omar Barghouti (Palestina), Kristen Ghodsee (Verenigde Staten), Vijay Prashad (India), Silvana Condemi (Frankrijk) en Khadija Hyati (Nederland). Uit eigen land zakken onder anderen auteur Jeroen Olyslaegers, danser Ish Ait Hamou en PVDA-voorzitter Peter Mertens af naar Oostende.

“Met deze post-corona-programmatie blijft ManiFiesta trouw aan zijn principes”, zegt ManiFiesta-directeur Mario Franssen. “Muzikaal en inhoudelijk tappen we uit diverse vaatjes. TiiwTiiw is op YouTube de best bekeken Belgische artiest, met meer dan 1 miljard views. Zijn mix van rai en rap zal spetteren op het hoofdpodium. Helmut Lotti komt met zijn nieuwe rockprogramma en behoeft net als Zap Mama geen introductie meer. En Les Négresses Vertes en Sergent Garcia staan al jaren garant voor feest!”

Optimistisch

“In onze debattenreeks schuiven we de strijd van de werkende klasse naar voren, met vakbondsvertegenwoordigers uit België en de buurlanden. Dat blijft voor ons belangrijk, want er zijn niet veel plaatsen waar zij het woord krijgen voor een breed publiek”, zegt Franssen. “Door buitenlandse sprekers uit te nodigen, benadrukken we de internationale solidariteit en kunnen we kennis en ervaringen uitwisselen over thema’s zoals het klimaat, het risico op een nieuwe koude oorlog, de strijd tegen corona …. allemaal thema’s die de landsgrenzen ver overschrijden.”

Mario Franssen benadrukt dat hij optimistisch is over de mogelijkheden om ManiFiesta te organiseren in september: “De snelheid van vaccinatie neemt toe, de bevolkingsgroepen die al gevaccineerd zijn, tonen minder ernstige symptomen én we gaan kunnen leren uit de vele evenementen die stilaan op gang komen. Dus ja, ManiFiesta komt eraan, en ik nodig iedereen graag uit om 11 en 12 september in zijn agenda te zetten.”

(HH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.