Slagerij Didier klaar voor eindejaarsdagen: “Vooral enkele korte nachtjes”

In de Mandellaan heeft Didier Vandekerkhove de fakkel al doorgegeven aan dochter Chloé en schoonzoon Maarten De jonckheere. (foto SB) © Stefaan Beel
Wouter Vander Stricht

Slagerij Didier opende dit jaar een bijhuis in de Westlaan en ook daar zal het straks een drukte van jewelste zijn om aan alle eindejaarwensen van de klanten te kunnen voldoen. “Het wordt opnieuw hectisch, maar na al die jaren zijn we dat gewoon”, zegt Didier Vandekerkhove.

Het is ondertussen al 26 jaar geleden Didier Vandekerkhove (54) en Mildred Devos (53) in de Mandellaan startten met Slagerij Didier. “Als ik er nu over nadenk, dan hebben we daar ook moeten knokken om de klanten aan ons te binden.” Didier vertelt het vanuit het bijhuis in de Westlaan. Tot eind vorig jaar hielden Kurt Versaevel en Ann Bruynooghe slagerij Versaevel open naast bakker Ignace in de Westlaan.

Aanbod aanpassen

Terwijl Didier en Mildred in de Mandellaan de fakkel al doorgegeven hadden aan dochter Chloé (31) en schoonzoon Maarten Dejonckheere (33) zagen ze nog een opportuniteit in de Westlaan. Kurt en Didier kenden elkaar al van tijdens hun opleiding en Ann is langs moederszijde een nicht van Didier. De deal was snel beklonken, maar het vergde toch ook wat aanpassing. “De klanten vonden vrij snel de weg opnieuw naar hier. Maar hoewel we natuurlijk ook in Roeselare zitten, moesten wij ons aanbod wat herdefiniëren. Veel mensen komen hier dagelijks om hun boodschappen, terwijl we in de Mandellaan zien dat het winkelgedrag toch net iets anders is. Maar beide zaken doen het goed, dus zijn wij ook tevreden.”

Medewerkers gezocht

De slagerijen waren recent ook een weekje gesloten, het gezin ging inspiratie en energie opdoen en kneep er even tussenuit. “De eindejaarsperiode is voor ons natuurlijk erg hectisch. We moesten ook enkele knopen doorhakken. Net als heel wat collega’s in de KMO-sector hebben we het moeilijk om aan voldoende medewerkers te geraken. Solliciteren mag hier altijd, we zijn altijd op zoek naar personeel.”

Nieuwe trend? Aperitieven met hapjes tot aan het dessert

In de Westlaan werken vijf mensen, in de Mandellaan 12. Daar zijn de zaakvoerders ook mee inbegrepen. “In de Mandellaan zijn nu ook vier koks aan de slag. Het is ook daar dat de bereidingen voor eindejaar worden voorbereid. Jaarlijks hebben we enkele honderden bestellingen. We trekken ook een grens, je moet alles nog naar behoren kunnen afwerken natuurlijk. We brengen ook een folder uit, maar die zal anders zijn voor de Westlaan. Het aanbod in de Mandellaan is iets uitgebreider, maar in de Westlaan kun je uiteraard ook al onze toppers bestellen.”

Wat met corona?

En wat zijn die toppers dan? ”Fondue en gourmet blijven het goed doen. Het vergt niet veel werk van de gastheer en het is altijd gezellig. Maar we zien ook steeds meer mensen die een zeer uitgebreid assortiment aan hapjes serveren. Ze aperitieven letterlijk tot aan het dessert. Ook die hapjes zijn hier bij ons verkrijgbaar. Het is nu zelfs zo dat ik hier in de Westlaan op vrijdag en zaterdag ook al telkens aperitiefhapjes voorzie, die doen het ook uitstekend.”

Kerst- en ouderjaarsavond vallen op een vrijdagavond, de feestdagen zelf op een zaterdag. “Dat vind ik ideaal”, lacht Didier. Als het pakweg op een woensdag valt, heb je als het ware twee weekends in een week en dat twee weken aan een stuk. Nu zijn het alle korte nachtjes, je slaapt dan een uur of drie en moet opnieuw aan de bak. Ook de week na Nieuwjaar is het nog druk. Dat valt dan ietwat stil en op het einde van de maand januari flakkert dat opnieuw op. Dan voel je dat nog heel wat mensen elkaar uitnodigen om te nieuwjaren.”

Didier houdt ook nog een slag om de arm wat corona betreft. “Als de overheid weer alles sluit en restaurants geen groepen mogen ontvangen, zullen er meer mensen thuis vieren. We zien wel wat het brengt.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.