‘Sinterklaas en Zwarte Piet’ stappen in het huwelijksbootje in Ardooie

Daniël Leman en Eline Bibauw kozen op zijn zachtst gezegd voor een minder traditionele huwelijksoutfit. © JCR
Philippe Verhaest

Een op zijn zachtst gezegd opmerkelijk tafereel in het Ardooise gemeentehuis, afgelopen zaterdag 23 november. Daniël Leman en Eline Bibauw stapten er in het huwelijksbootje, maar kozen voor een wel erg in het oog springende outfit. Het koppel daagde op als Sinterklaas en Zwarte Piet en beloofde elkaar zo eeuwige trouw. “Het resultaat van een weddenschap, maar we hebben er zeker geen spijt van”, glundert het kersverse echtpaar.

Het moet voor burgemeester Karlos Callens toch flink schrikken geweest zijn, die zaterdagochtend 23 november in het Ardooise gemeentehuis. Op de agenda stond het wettelijke huwelijk van Daniël Leman (57) en Eline Bibauw (32), maar heel even moet de burgervader gedacht hebben dat er ander hoog bezoek door de deur gestapt was.

“Flink wat mensen keek inderdaad vreemd op”, grinnikt Eline Bibauw. “Met een goeie vriend die elk jaar als Sinterklaas kinderen bezoekt, hadden we een weddenschap aangegaan. Hij zou onze twee kinderen Anouk (6) en Aiden (7) komen verrassen en in ruil zouden wij als Sinterklaas en Zwarte Piet elkaar eeuwige trouw beloven. En dat hebben we ook gedaan.”

Aanzoek in de zetel

Eline en Daniël leerden elkaar pas in april van dit jaar kennen. “Ik kwam net uit een moeilijke relatiebreuk en via een gemeenschappelijke vriend, een collega-vrachtwagenchauffeur van Daniël bij Transport Dedeygere in Egem, raakten we met elkaar aan de praat”, verduidelijkt Eline. “Ik weet nog hoe hij op 12 april tot 6 uur ‘s ochtends met me heeft zitten praten. Er was meteen een klik tussen ons en niet veel later vormden we al een koppel. Een echte coup de foudre.”

Toen woonde Eline nog in Pittem en had Daniël zijn stek in Zwevezele, maar in juli besloten ze onder hetzelfde dak te gaan wonen. “We vonden een nieuw nestje langs de Diksmuidse Boterweg in Koolskamp en hoewel Daniël niet de biologische vader is van mijn kinderen heeft hij de vaderrol meteen op zich genomen. Anouk en Aiden noemen hem ook ‘papa Daniël’. Ik wist meteen dat hij de ware was.”

Toen Daniël dé vraag aan Eline stelde, twijfelde ze dan ook moment. “Echt romantisch ging het er niet aan toe”, glimlacht ze. “Het gebeurde gewoon in de zetel, terwijl we televisie aan het kijken waren. Maar het was allemaal heel oprecht. Daniël wilde ook trouwen voor de kinderen, want hij ziet Anouk en Aiden doodgraag.”

Onze dochter weet nu dat de Sint niet echt bestaat. Onze zoon heeft het haar gewoon verteld

De tortelduifjes lieten de trouwplannen aanvankelijk wat bezinken, maar toen een bevriend koppel het thema enkele maanden later weer aansneed, raakte alles in een stroomversnelling. “We moesten een goeie maand geleden naar het gemeentehuis om onze adreswijziging door te geven en omdat we er toch waren, besloot ik om wat informatie te vragen over de timing om een wettelijk huwelijk te regelen. We hebben toen meteen een datum vastgelegd. Ons initiële plan was om op 22 november te trouwen, de verjaardag van Daniël, maar dat bleek helaas niet meer mogelijk. Daarom kozen we voor een dagje later.”

Dat ze als de Goedheilig Man en zijn trouwe knecht voor het burgerlijke altaar zouden verschijnen, beslisten Daniël en Eline pas daags voordien. “Met dank aan onze goeie vriend die de outfits bij hem thuis had liggen. Vooraf hadden we wel de gemeente verwittigd en ook de meeste vrienden en familieleden waren op de hoogte, maar we kregen de nodige gefronste wenkbrauwen te verwerken. Bij het gemeentebestuur dachten ze dat we hen iets probeerden wijs te maken. Dat zagen we aan het gezicht van de burgemeester. ‘Het is toch waar’, zei die meteen tegen een van zijn mensen. Wat de mensen ervan vonden, daar trekken we ons niks van aan. In ons leven moesten we allebei al heel wat tegenslagen verwerken en achter onze rug onterechte kritiek slikken. Wel, nu hebben we ze iets gegeven waar ze wél over kunnen praten”, knipoogt Eline.

De kinderen Aiden en Anouk bij Sint en Piet, die verdacht veel op hun mama en stiefpapa leken. (gf)
De kinderen Aiden en Anouk bij Sint en Piet, die verdacht veel op hun mama en stiefpapa leken. (gf)© (gf)

De Ardooise burgemeester speelde het spelletje met een brede glimlach mee. “Hij sprak ons zelfs even aan als Sinterklaas en Zwarte Piet, maar mijn man moest wel zijn mijter, valse baard en cape uitdoen. Als trouwer moet je immers herkenbaar zijn. Gelukkig was ik niet pikzwart geschminkt of ik mocht me nog wassen in de toiletten van het gemeentehuis”, schatert Eline.

Leeftijdsverschil

Het huwelijksfeestje, dat plaatsvond in het restaurant De wereld is klein in Varsenare, beleefden Daniël en Eline opnieuw in normale kledij. “We hebben er even over gedacht om ook daar als Sint en Piet op te dagen, maar we wilden de illusie voor mogelijke kindjes in de zaak niet doorprikken. Onze eigen dochter weet sinds ons huwelijk wel dat Sinterklaas en Zwarte Piet niet zo héél echt zijn. We wilden haar dat heel subtiel uit de doeken doen, maar onze zoon Aiden was ons voor. Hij heeft het haar gewoon verteld. Gelukkig was de ontgoocheling niet al te groot, want ze vroeg meteen of ze nu nog cadeautjes zou krijgen op 6 december. En dat is uiteraard het geval.”

Op een nieuwe stunt broedt het koppel niet. “De burgemeester wenste ons veel kinderen toe, maar daarvoor is het leeftijdsverschil iets te groot. Daar hebben wij zelf trouwens geen problemen mee, want Daniël begrijpt me als geen ander. Hij behandelt me vol respect en neemt een groot deel van het huishouden voor zijn rekening. Een nieuwe én een gouden man”, geniet ze. “En als er toch nog een nageslacht komt, dan gaan we die als Sinterklaas en Zwarte Piet in het gemeentehuis gaan aangeven. Beloofd!”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier