Sint-Pieterskoor Esen mag zich voortaan koninklijk noemen

Het koninklijke Sint-Pieterskoor met links vooraan voorzitter Françine Vanleenhove en net achter haar Joke Bekaert, die het koor op de piano begeleidt. Dirigent Wouter Crombez ontbreekt op de foto. (foto ACK)
Redactie KW

Het Sint-Pieterskoor uit Esen, dat intussen ruim 50 jaar bestaat, mag voortaan de titel koninklijk aan zijn naam toevoegen. Voorzitter Françine Vanleenhove mocht uit handen van de provinciegouverneur Carl Decaluwé het ereplaket ontvangen.

Een koninklijke vereniging word je niet zomaar. Een van de belangrijkste voorwaarden is dat de vereniging minstens vijftig jaar moet bestaan voor je aanspraak kunt maken op die titel. Het Sint-Pieterskoor diende een aanvraag in om als koninklijke vereniging erkend te worden en met succes. “Het koor werd opgericht in juli 1966 onder impuls van de toenmalige koster Hubert Devos”, weet voorzitter Françine Vanleenhove. “Het kreeg meteen de naam Sint-Pieterskoor, een verwijzing naar de Sint-Pieterskerk van Esen. Toen verzorgde het koor voornamelijk uitvaartdiensten, huwelijken en jubilea en werkte samen met de lokale harmonie. Na 40 jaar nam Christophe Vercruysse uit Esen de fakkel over van Hubert Devos. Met Christophe kwam de klemtoon nog meer op kwaliteit te liggen. We namen deel aan twee koortoernooien, in Knokke en Roeselare, waar we een mooi resultaat behaalden. Toen gaven we ook een plaatselijk concert.” Nadat er een piano werd aangekocht, zong het koor niet langer van op het oksaal maar beneden bij het altaar.

Hoogtepunten

“Christophe Vercruysse verliet het koor na 10 jaar. Hij werd toen opgevolgd door Ann Stubbe die tot 2014 bleef. Bij het afscheid van Christophe werd ook een bestuur geïnstalleerd waarvan ik in 1997 voorzitter werd. Ik was toen al een hele tijd lid van het koor. Samen met een dynamisch en vooruitziend bestuur konden we al heel wat mooie dingen realiseren.”

We konden al heel wat mooie dingen realiseren – Françine Vanleenhove

Sinds 2008 is Wouter Crombez uit Werken de dirigent van het Sint-Pieterskoor. “Hij gaf ons de kans om begin 2008 op te treden met Loubistok uit Oekraïne, samen met nog enkele koren en Lea Gilmore. We zongen al in de gevangenis, op de kerstmarkt in Esen en aan de kust en verzorgden een Indisch huwelijk. Maar hét hoogtepunt was toch de radio-eucharistieviering in Ieper die we in de zomer van 2015 mochten verzorgen. Op 1 november 2018 zongen wij ook met zes van onze koorleden mee in het Sint-Niklaaskoor voor een tv-mis vanuit de Diksmuidse Sint-Niklaaskerk.”

De vertegenwoordigers van het Sint-Pieterskoor werden ontvangen door gouverneur Carl Decaluwé. (foto Tom)
De vertegenwoordigers van het Sint-Pieterskoor werden ontvangen door gouverneur Carl Decaluwé. (foto Tom)

Het Sint-Pieterskoor uit Esen kent een lange traditie als parochiaal kerkkoor, maar ontplooit zich nu onder het koorleiderschap van Wouter verder tot een koor met een brede waaier aan artistieke mogelijkheden. Joke Bekaert, de echtgenote van dirigent Wouter begeleidt het koor op de piano. “Sinds de jongste eeuwwisseling brengt onze gemengde zangvereniging een rijk kleurenpalet van profane en niet-profane muziek. Op dit ogenblik tellen we 27 leden die zich vol enthousiasme voor ons koor inzetten. Het zaadje dat Hubert destijds plantte, is uitgegroeid tot een mooie, bloeiende vereniging”, besluit Françine.

Wie zin heeft om deel uit te maken van het Sint-Pieterskoor kan contact opnemen met Francine Vanleenhove op het nummer 0473 26 47 84.

(ACK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier