Sepappe-wandeling: interactieve tocht rond jongdementie

V.l.n.r. Gudrun Callewaert, Sofie De Pessemier met haar man Hans Piepers, Carine De Jans, Bo Debruyne en burgemeester Vincent Van Quickenborne. © EDB
Redactie KW

Het Ventiel, de buddywerking voor mensen met jongdementie en hun familie, pakt uit met de Sepappe-wandeling, een interactieve wandeling door Kortrijk.

Om jongdementie onder de aandacht te brengen pakt Het Ventiel uit met de Sepappe-wandeling, waar infoborden en een app je op leuke plekjes in de stad brengen, maar je ook een inkijk geven in de wereld van jongdementie en die informatie bieden over Het Ventiel.

Meerwaarde

Wouter De Meulenaere, een neef van Gudrun Callewaert van Het Ventiel en zijn partner Bo Debruyne uit Wevelgem boksten de wandeling in elkaar tijdens Bo’s zwangerschap. Er werd een brochure gemaakt en er is een bijhorende app. Deze kan je gratis downloaden tot eind september. Overal in de stad staan er infoborden waar je alles over jongdementie kan te weten komen. Via QR-codes kan je ook filmpjes bekijken met getuigenissen.

Deze week werd de tocht ingewandeld door burgemeester Vincent Van Quickenborne en door Sofie De Pessemier (46) en haar man Hans Piepers. Bij deze jonge vrouw uit Harelbeke werd in mei 2019 jongdementie vastgesteld na twee jaar atypische symptomen. Onderweg vind je ook een getuigenis van Sofie. “Het Ventiel betekent voor ons gezin een grote meerwaarde“, stelt Sofie. “Behalve Het Ventiel zijn er geen instanties die ons tips kunnen geven en die informatie verstrekken over de financiële en de emotionele kant van de ziekte. Je komt bij Het Ventiel ook in contact met medemensen en kan ervaringen uitwisselen.”

Beertjes

De Sepappe-wandeling start aan Lago Kortrijk Weide op het Nelson Mandelaplein. Ze duurt één tot twee uur en is 5 km lang. “Uiteraard is de wandeling rolstoel- en kinderwagentoegankelijk”, vertelt Bo. De bijhorende brochures zijn gratis te verkrijgen in de Kortrijkse bibliotheek en in de toeristische dienst in Kortrijk. Je kan ze ook downloaden via www.inhetwielvanhetventiel.be.

“Om het voor de kinderen ook leuk te maken verstopten we onderweg beertjes met ons logo.” Onderweg word je ook verwelkomd door Rick De Leeuw die peter is van Het Ventiel. Je kan onderweg eens de bibliotheek binnengaan om er een mini-mental test af te leggen. Dat is de test die afgenomen wordt om te bepalen in welke mate dementie is opgetreden bij iemand.

Ook een fietsroute

De Sepappe-wandeling is een alternatief voor de organisatie ‘In het Wiel van Het Ventiel’. Dit moest na 10 jaar de opvolger worden van de befaamde Peugeot Vandecasteele Classic. “Het alombekende virus gooide echter roet in het eten”, vertelt Gudrun Callewaert van Het Ventiel. “We zorgden ervoor dat ook de fietsers een waardig alternatief voorgeschoteld kregen met Route 98, een 98 km lange tocht richting Vlaamse Ardennen.” (EDB)

Die tocht is tot 30 september gratis te downloaden via www.inhetwielvanhetventiel.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier