Senegalese Barthélémy kaart vrouwenrechten aan in het Sint-Aloysiuscollege Menen

Joke Bekaert met Barthélémy Ndione Marcel met de leerlingen mondiale raad Willem Librecht, Bruno Deloof, Sam Vanderbemden en zittend Juliette Depuydt, Kato Bulckaen en Lieuwe Maes. © foto NVM
Redactie KW

In het kader van de actie van Broederlijk Delen van dit jaar, ontvangt het Sint-Aloysiuscollege Menen Barthélémy Ndione Marcel, een 31-jarige jeugdwerker uit Senegal.

Barthélémy is zeer begaan met de vrouwenrechten in zijn land en die problematiek zal hij aanhalen bij de leerlingen van de school. De jongeman werd maandag om 13 uur feestelijk onthaald op de speelplaats van het Sint-Aloysiuscollege. Door een zee van leerlingen en met in zijn kielzog de Senegalese zon, werd Barthélémy geleid tot naar een geïmproviseerd podium voor een korte kennismaking.

“Ik kom uit het dorpje Thiès en ben projectassistent bij Graif, een organisatie die op dorps- en gemeenteniveau vrouwen wil vormen, versterken, groeperen en aanzetten om een politieke of leidinggevende positie in de samenleving op te nemen”, zegt Barthélémy.

Interactie

Broederlijk Delen verwelkomt dit jaar acht gasten uit Senegal, Congo en Colombia. Zij dompelen zich van 3 tot 19 maart onder in het dagelijkse leven in België en maken ons wegwijs in hun manier van werken en leven. De bedoeling van Barthélémy’s verblijf is het uitwisselen van kennis, informatie en ervaringen.

“Barthelemy zal kennismaken met veel leerlingen van onze school. Omgekeerd zal hij zelf ook over verschillende aspecten van zijn land en zijn leefwereld getuigen”, vertelt Joke Bekaert, leerkracht godsdienst en verantwoordelijke van de mondiale raad. De jongeman zal tijdens zijn verblijf overnachten bij een gastgezin, het gezin van een leerling van de school.

“Ik zal heel de week alle klassen bezoeken en een interactieve conversatie houden rond de rechten of eerder het onrecht dat in Senegal nog altijd aanwezig is tegenover vrouwen. Gelijk loon, gelijke rechten maar ook gedwongen huwelijken en kinderhuwelijken blijven een probleem. Dit moet verdwijnen“, aldus Barthélémy.

Senegalese Barthélémy kaart vrouwenrechten aan in het Sint-Aloysiuscollege Menen
© foto NVM

De projectassistent bezoekt ons land voor de eerste keer in zijn leven. “Ik zal hier drie weken zijn en ik heb intussen al een school in Roeselare en Brugge bezocht”, zegt Barthélémy. “Broederlijk Delen werkt samen met zo’n 130 lokale organisaties in Afrika, Latijns-Amerika en Israël en Palestina. Wij streven naar een rechtvaardige wereld waarin de rechten van iedereen worden gerespecteerd. Onze organisatie Graif is niet welkom in de ogen van zij die de vrouw willen blijven onderdrukken en onze website wordt dan ook telkens van het net gehaald. Maar we geven niet op.”

Donderdag zal Barthélémy tijdens het grote slotmoment het bezoek krijgen van de verantwoordelijke Broederlijk Delen West-Vlaanderen. “Ik vertrek op 18 maart terug naar mijn land. Hopelijk zal mijn bijdrage een positieve nadruk gelaten hebben op de leerkrachten en leerlingen van deze school”, besluit Barthélémy.

(Nicolas Verhaeghe)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier