Schotten herdenken oud-strijders in Sint-Eloois-Vijve

De hulde aan het oorlogsmonument met NSB-secretaris Sylvère Deprez, Brigitte De Lepiere (Schotse Vrienden), schepen Joost Kerkhove, Derrek Allan, Jim Coltman, Walter Vanwymelbeke en Antoine Balcaen, beide van de Schotse Vrienden. © foto IVD
Redactie KW

Tijdens een ingetogen moment legden Derrek Allan en Jim Coltman, secretaris van de vereniging van de oud-strijders van het 4th Batallion King’s Own Scottish Borderers een krans met klaprozen neer aan het oorlogsmonument in de Koekoekstraat.

“In oktober 1944 bereidde dit bataljon transmissietroepen zich in Sint-Eloois-Vijve voor op een succesrijke operatie in Nederland”, vertelt Sylvère Deprez. “Na de bevrijding van Sint-Eloois-Vijve verbleven de Schotse soldaten een week in de gezinnen van Albert Buyck, Maurice Vanhaesebrouck, Albert Debels, de gezusters Vandenberghe, Julien Vandendriessche en dokter Wielfaert. Het gebrek aan talenkennis vormde helemaal geen probleem. Het leek wel of de Vijvenaars in de euforie van de bevrijding met Schots over de baan konden. Elke avond liepen de dorpscafés vol met ‘Borderers’ waar ze rond de piano of een accordeon hun geliefkoosde liedjes zonden. Vanuit Vijve trokken de soldaten naar Breskens voor hun eerste opdracht: de inname van Vlissingen en Middelburg, aan de overkant van de, op die plaats meer dan drie kilometer brede Schelde. De oversteek werd gemaakt op 1 november en na vier lange dagen zonder eten en slapen, ploeterend door het Scheldewater en langs overstroomde wegen bereikte het bataljon Middelburg. Er vielen tien doden en vijfenzestig gewonden in de Schotse rangen.”

Vriendschapsbanden

De vriendschapsbanden tussen de Vijvenaars en de Schotten werden in november 1974 voor het eerst opnieuw aangehaald met een bezoek van de Schotse oud-strijders.

Daarna volgden er bezoeken in 1979, 1989, 1994, ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van de bevrijding en de ‘Old Comrades’ kwamen in 2003 voor de vijfde keer naar Sint-Eloois-Vijve. Er waren ook regelmatig tegenbezoeken naar Hawick, georganiseerd door het Comité van Schotse Vrienden, samen met de oud-strijders. Het werd telkens een gezellig weerzien. In 1986 werd een Vijfse delegatie onder leiding van Julien Vandendriessche, Albert en Brigitte De Lepiere, Adolf Detollenaere, Albert Debels, Camiel Van Oost en Marcel Polfliet zelfs verwelkomd op het stadhuis en toegesproken voor ‘provost’ J. Irvine. Ze kwamen daar ook onder de indruk van de doedelzaktalenten van ‘the piper’ Jim Coltman, die er in Vijve ook nog bij was. In naam van alle Vijvenaars plantte Albert De Lepiere in Hawick de vredesboom.

Onder leiding van ereburgemeester André De Jaeghere werd een laatste keer een bezoek gebracht aan de Schotse bevrijders, maar de contacten tussen Vijvenaars en Schotten bleven wel bestaan. (IVD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier