Schepencollege wil niet overhaast te werk gaan: horecaplan Spiere-Helkijn weer uitgesteld

Schepen Willy Glorieux maakt zich sterk dat er alsnog een horecaplan volgt. © JS
Redactie KW

Terwijl buurgemeenten als Zwevegem en Avelgem al een hele tijd een uitgebreid horecaplan op tafel hebben gelegd, trappelt Spiere-Helkijn nog steeds ter plaatse. Het schepencollege besloot woensdag om als eerste stap de financiële maatregelen van andere gemeentes te analyseren.

Twee weken geleden legde schepen van Sociale Zaken en Welzijn Willy Glorieux (Lijst Burgemeester) een beknopt horecaplan op tafel. Het plan omvatte de promotie van een ‘Spiere-bon’, naar de Avelgemse variant ‘Avelgembon exclusief’, die uitgegeven kon worden in de plaatselijke horeca, kapperszaken en voetpedicures. Schepen Glorieux wilde de bon, ter waarde van zo’n 15 euro, gratis verdelen. Een andere mogelijkheid was om de bonnen voor 50 euro te verkopen, waarna de gemeente dan vijf euro zou bijleggen. Beide ideeën werden echter van tafel geveegd door burgemeester Walraet, die de maatregelen niet efficiënt vond.

“We wachten nog even af, tot de quarantaine definitief voorbij is”, aldus burgemeester Dirk Walraet (Lijst Burgemeester). “Daarna zullen we de schade opmeten. Ik wil niet overhaast te werk gaan. In andere gemeentes zie je dat ze op plompverloren wijze dingen uitdelen, terwijl het nog niet duidelijk is wie de grootste financiële schade heeft geleden. Bovendien is Spiere-Helkijn géén Avelgem, Zwevegem of Anzegem. Onze kleine gemeente is minder commercieel ingesteld, en er zijn gewoon weinig horecazaken, die bovendien nog niet allemaal zullen openen. Uit schrik voor een vervolg van de gezondheidscrisis. Daar komt nog eens bij dat ons budget niet enorm groot is. We moeten zaaien naar de zak.”

Hinderpremie

In Spiere-Helkijn wonen zo’n 182 btw-plichtigen, waarvan 31 een hinderpremie hadden aangevraagd. Op twee na werden alle premies toegewezen. En net daar knelt het schoentje voor burgemeester Walraet, die meent dat de grootste financiële put -althans van de ondernemers uit Spiere-Helkijn- daarmee gevuld is. Toch was het voor schepen Glorieux even slikken toen zijn plannen in de prullenbak vlogen, al toont hij ook begrip voor het standpunt van de burgemeester.

We wachten nog even af, tot de quarantaine definitief voorbij is – burgemeester Dirk Walraet

“Zo was het voorstel om een bon voor 50 euro te verkopen niet al te doordacht”, zegt Willy Glorieux zelf. “In Spiere-Helkijn leven er een pak gezinnen in sociale woningen, die het financieel niet breed hebben. Kan je je voorstellen dat zij naar het gemeentehuis zouden komen om zich vier bonnen voor de prijs van 200 euro aan te schaffen? Natuurlijk niet.”

“Bovendien snap ik de burgemeester wel in zijn redenering. Onze frituren mochten openblijven en ook de restaurants konden afhaalmaaltijden aanbieden. Zij hebben dus wel gedeeltelijk hun inkomsten gehad. Net als onze cafeetjes kregen zij een premie van 3.000 tot 4.000 euro, én een automatische vergoeding van 160 euro per verplichte sluitingsdag. Dat kan tellen voor een zaak waar het sowieso niet elke dag vol zou gezeten hebben.”

Gratis volksfeest

Dat de beslissing over het horecaplan op de lange baan geschoven wordt, wil niet zeggen dat de deur voor alternatieve mogelijkheden op slot is. Sinds woensdag ligt er zo een idee op tafel om een groot, gratis volksfeest te houden, waarbij de horecazaken uit Spiere-Helkijn eten en drinken zouden voorzien. De financiering zou dan helemaal op de schouders van de gemeente komen. Een besluit over een horecaplan zal evenwel niet voor morgen zijn, want pas volgende week worden alle nieuwe ideeën voorgelegd aan de gemeenteraad, waarna het schepencollege de knoop over twee weken definitief zal doorhakken.

(JS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier