Schepen steekt handje toe bij afbraak hoofdgebouw oude ziekenhuis in de Loofstraat

De afbraakwerken aan het hoofdgebouw gingen dinsdag van start. © AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

De afbraak van de voormalige ziekenhuiscampus AZ Groeninge in de Loofstraat gaat een nieuwe fase in. Na de voorbereidende werken en de sloop van de kleinere bovengrondse constructies gaat nu ook de hoogbouw aan de zijde van de Loofstraat tegen de vlakte. Schepen van Bouwen Wout Maddens stak dinsdag alvast een handje toe.

De site van het voormalige ziekenhuis AZ Groeninge wordt door de Knokse projectontwikkelaar Compagnie Het Zoute in nauwe samenwerking met Stad Kortrijk getransformeerd tot “een duurzaam en hedendaagse wijk met gemengd wonen, werken en ontspannen.”

Loof

Ook de aansluitende beschermde Engelse parktuin wordt in het project geïntegreerd en wordt in haar volle glorie hersteld. Het project kreeg de naam Loof, een verwijzing naar het voormalige ziekenhuis dat bij de Kortrijkzanen gekend stond als “de Loofstraat”.

In juli startten de voorbereidende werken van het project. Intussen zijn de kleine bovengrondse constructies al afgebroken. Nu kan ook gestart worden met de sloop van de hoogbouw aan de zijde van de Loofstraat. Net voor het verlof werden de gebouwen leeggehaald en gestript. Verwacht wordt dat de bovengrondse sloopwerken eind dit jaar zullen afgerond zijn. Na verdere archeologische onderzoeken kunnen de funderingen dan worden verwijderd.

Voorlopige invulling

Loof moet een heuse meerwaarde worden voor de buurt van de Doorniksewijk. In afwachting van een definitief uitvoerbaar ruimtelijk uitvoeringsplan, en de eerste steenlegging wil Compagnie Het Zoute samen met de stad de Kortrijkzanen al laten kennismaken met het enorm potentieel van de site. Daarom wordt de site vanaf begin volgend jaar opengesteld voor de buurt om hier hun creatieve ideeën op los te laten rond thema’s als kunst en cultuur, gezondheid, ecologie, muziek, sport of spel en ontspanning.

Schepen Wout Maddens mocht een handje toe steken bij de afbraak.
Schepen Wout Maddens mocht een handje toe steken bij de afbraak.© AN

“Na de sloop van de oude kliniek zal pas opvallen hoe groot de site is tussen de Loofstraat, de Doorniksewijk en de Wolvenstraat”, aldus Wout Maddens (Team Burgemeester), schepen van Bouwen en Wonen.De tijdelijke invullingen in de kapel, het koetshuis en in diverse paviljoenen moeten uitnodigen om deze unieke plek te ontdekken. We werken ondertussen verder aan een mooi project rond de beschermde historische tuin dat past binnen onze ambitie om van de Doorniksewijk een aantrekkelijk boulevard te maken.”

Schepen steekt handje toe

De schepen hielp dinsdagochtend alvast een handje met de afbraakwerken. In plaats van het traditionele leggen van de eerste steen, mocht hij de eerste steen van de vierde verdieping naar beneden laten donderen. Maar dat blijk makkelijker gezegd dan gedaan. Al was er na wat hulp van de kraanman, meteen een groot gat in het dak.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.