Sarah Vandeursen: “Sorry, de verbouwing gebeurde in het coronatijdperk”
Als sidekick in een grappig actualiteitsprogramma weet Sarah Vandeursen als geen ander hoe al dan niet te lachen met coronanieuws. Een gemakkelijke oefening is dat niet altijd. “We beginnen het zelf onder collega’s wat zwaar te krijgen. Hoe lang kunnen wij en de kijkers er nog mee lachen? Dat houdt ons bezig”, zegt de geboren Brugse.
Tussen de soep en de patatten. Letterlijk op dat moment bellen we de kokerellende Sarah op. Een drukke dag thuis filmpjes maken voor De Ideale Wereld – op veilige corona-afstand – zit er net op. Het verse nieuws dat een 12-jarig meisje uit Gent is bezweken aan corona, spookt nog door haar hoofd. “Ik ben zelf moeder van een bijna 12-jarige dochter, dus dat komt wel binnen. Grapjes zijn dan heel veraf”, antwoordt ze als we haar vragen naar humor in tijden van corona.
Moet je toch ook kunnen lachen met corona?
“Ja, hé. Lachen is overleven. Aangezien net dat nu van ons verwacht wordt, zullen we er ook een beetje mee moeten lachen. De situatie is zeer dramatisch, zeker na dat nieuws van vandaag (dinsdag, red.). Maar humor is het enige wat ons een beetje kan redden van extreem zware gedachten.”
Hoe sterk is die kracht van humor nu?
“Extreem krachtig. Het is broodnodig. Als we alles te ernstig nemen, zullen we eraan ten onder gaan. Ernstig blijven is ook wel nodig, want het is allemaal heel erg, maar dat zal op zich niets aan de situatie veranderen. We zitten met zijn allen vast in een hele absurde werkelijkheid. We hebben niet veel andere middelen dan humor om daar toch even aan te ontsnappen.”
Kan het gevaarlijk zijn om hiermee te lachen?
“Goh, het is te zien waar je dan precies mee lacht en hoe je mop in elkaar zit. Situatiehumor, bijvoorbeeld over een gekke thuissituatie, is gepast. Humor over het coronavirus zelf is dat niet. Humor is ook voor iedereen persoonlijk natuurlijk. Nu kennen wij in ons land eens een hele ernstige situatie van dichtbij. Anders worden wij gespaard van de allerzwaarste shit in de wereld. Dit zijn wij niet gewoon. Dat maakt het voor veel mensen extra zwaar.”
Hoe beleef jij zelf deze periode?
“In een enorme nederigheid en dankbaarheid. Ik vind geluk in heel erg kleine dingen, zoals mijn dochter die nu mee het avondeten aan het maken is. Ik ben net verhuisd en zit nog volop in de verbouwingen. Toen de lockdown pas werd ingesteld, had ik nog geen living. Ik kon er wel de humor van inzien. Net dan moest ik een gezellig huisje maken om te cocoonen. Het moest mij weer overkomen. Met wat online bestelde spullen om te doe-het-zelven trek ik mijn plan. Er zit niets anders op.”
“Humor is het enige wat ons een beetje kan redden van extreem zware gedachten”
“Wellicht zal het resultaat op niets trekken maar dan heb ik wel een geweldig goed excuus achteraf: sorry, de verbouwing gebeurde in het coronatijdperk. Dat zullen mijn vrienden wel begrijpen. (lacht) Ik bekijk deze situatie vooral positief. Ik had bijvoorbeeld tranen in mijn ogen dat ik nog net in de Ikea spullen voor mijn dochter haar kamer kon halen. Zolang mijn dierbaren en ikzelf gezond blijven, ben ik content. Het is voor iedereen lastig maar het is nodig om dit vol te houden. We komen hier wel uit. En na dit alles zal iedereen met tranen in de ogen op restaurant zitten.”
Als sidekick in ‘De Ideale Wereld’ zal dit ook wel een bijzondere periode zijn om mee te werken.
“Het gaat een beetje te veel over corona. We hebben wat schrik voor de constante toevoer van corona. Er is weinig ander nieuws om mee te werken. Alles wordt ook ernstiger bij ons onder de collega’s. We kunnen er zelf steeds minder om lachen. Zullen de kijkers ook nog lachen als het aantal sterfgevallen nog extremer wordt en de situatie nog rampzaliger? Dat houdt ons bezig. We vragen ons soms af hoe lang we dit nog kunnen brengen. Onuitputtelijk is het thema niet. Heel grappig ook niet. We hebben allemaal een GoPro om thuis filmpjes te maken. Dat lukt wel. Het is een beetje lullig en raar maar iedereen weet nog wel wat te brengen. We zijn als schermgezicht ook verplicht om het goede voorbeeld te geven en thuis te blijven.”
Ligt de druk minder hoog om iets goeds te maken?
“Dat denk ik wel. De kijker heeft begrip dat het ook voor ons een beetje zoeken is. Als deze crisis nog lang zal blijven duren, zal het moeilijker worden. Onze ideeën zullen uitgeput geraken. Maar dan zullen we het net als iedereen wel gehad hebben met coronanieuws en ons focussen op andere shit. Onze politici zullen blijven belachelijke dingen doen, uiteraard. Dan focussen we ons daar wel op.”
Sarah Vandeursen p>
Sarah Vandeursen werd geboren op 13 november 1983 in Brugge. Ze werd bekend als Conny Komen, de helft van het electrotrash popduo Kenji Minogue, dat in 2012 het levenslicht zag. In 2014 was Vandeursen te zien in De Slimste Mens ter Wereld. Na haar deelname ging ze aan de slag bij Woestijnvis. Een jaar later was ze een van de gezichten in het VIER-programma De Idioten van Philippe Geubels. p>
Sinds enkele jaren werkt Vandeursen mee aan De Ideale Wereld, waar ze dit seizoen een van de sidekicks is. Vorig jaar vertolkte ze een rol in het tweede seizoen van Callboys. Vandeursen woont in Gent en heeft een 11-jarige dochter. p>
Het beste van KW
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier