Sammy Feys uit De Panne goed voor goud op EK Lifesaving

Sammy Feys kroonde zich tot Europees kampioen surf ski. © (Foto Stef Feys)
Redactie KW

In het Spaanse Castellon de la Plana werd het Europees Kampioenschap Lifesaving gepland voor Jeugd (15-18 jarigen) en voor de open categorie (16+).

Met maar liefst 18 medailles zette ons land dit jaar een topprestatie neer met 3 maal goud, 9 maal een zilveren medaille en 6 keer brons. Sammy Feys uit de Panne kroonde zich tot Europees kampioen surf ski. Chloë Porton, tevens aangesloten bij Flanders COAST lifesaving Team (Middelkerke) was ook goed voor goud, zij het in de beach sprint. Beiden behaalden elk nog twee zilveren medailles. Chloë deed er nog een extra gouden medaille bij in de Beach sprint aflossing en Sammy won individueel ook nog brons.

Voor de West-Vlaming was het zijn eerste selectie voor de Nationale Elite Open categorie. Ondanks een stijgend Internationaal niveau waar veel landen topzwemmers aantrekken blijft België de aansluiting behouden dankzij een goede werking van de Vlaamse Reddingsfederatie en de Ligue Francophone Belge de Sauvetage. “Met een goede samenwerking tussen de Vlaamse Zwemfederatie en de Vlaamse Reddingsfederatie zouden we nog beter kunnen scoren. In een aantal landen is het zelfs één federatie en daar heeft het reddend zwemmen meer aanzien”, vindt men binnen de Vlaamse Reddingsfederatie.

Het reddend zwemmen bestaat uit tien wedstrijdonderdelen die afgewerkt worden in een 50 meter bad en 10 wedstrijdonderdelen die zich afspelen op het strand en in de zee. Waar België vroeger enkel sterk was in de zwembadproeven is dit nu meer in balans. Op Europees niveau zit ons land qua openwater zelfs bij de top. (ACR)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.