Saartje Allosserie uit Izegem over corona: “Ik heb al voor hetere vuurtjes gestaan”

Saartje Allosserie predikt positivisme in deze coronatijden. (foto Frank) © Frank Meurisse
Wouter Vander Stricht

Saartje Allosserie runt in de Izegemse Marktstraat Allossa. Ook zij hoopt snel haar winkel weer gewoon te kunnen openen. “Gezondheid staat centraal, daarna komt natuurlijk ook de financiële kant piepen. Maar kalm en positief blijven is de boodschap.”

In deze coronatijden hebben zeker jonge zelfstandigen het niet makkelijk. We legden even ons oor te luister bij Saartje Allosserie van Allossa in de Marktstraat, maar zij houdt er de moed in.

Je ging eigenlijk al bijna tien jaar geleden van start met je zaak, maar hoe waren de eerste maanden in de Marktstraat?

“De eerste maanden waren heftig. We hadden net een totaalrenovatie achter de rug, ik was nog fulltime aan het werk tot september en ondertussen startten we een nieuwe zaak op. En dan nog eens openen 1 december net voor de kerstshopping. Wat had ik gedacht? De combinatie van drie diensten: ontwerpservice, retail en horeca gecombineerd is letterlijk drie zaken draaiende houden. Zolang ik het alleen run en om het werkbaar te houden, heb ik het daarom in blokken opgedeeld. Van maandag tot en met donderdag focus ik op ontwerp en op vrijdag en zaterdag op shop en bar. Op die manier kan ik efficiënt werken en me focussen, zodat iedereen even goed kan geholpen worden. Onze corebusiness blijft ontwerp en ons verkoopmiddel is de shop die als showroom voor mijn realisaties moet dienen. De eventruimte houden we beschikbaar voor workshops, vergaderingen en netwerkevents. We groeien nog elke dag en ik denk dat we daarom eens een jaar moeten draaien om alles te concretiseren.”

Hoe moeilijk is het om als ‘starter’ geconfronteerd te worden met het coronavirus?

“Voor het ontwerpbureau heb ik nog enkele lopende opdrachten en eigen realisaties die uitgewerkt moeten worden. Ik hoop hier nog enkele weken mee verder te kunnen. Voor de andere pijlers is relativeren het woord. Gelukkig raken mijn producten niet over datum. We zoeken ondertussen wel naar oplossingen. We zijn aan het kijken om eventueel toch online te gaan tijdens de ‘lockdown’ om toch wat verkoop te genereren. We blijven nieuwe realisaties tonen aan de volgers. De verdere uitwerking van onze zomerbar gaat door. Op vrijdag en zaterdag plannen we ook een gezonde (vegan) lunch aan te bieden, maar daar ben ik nog mee bezig.”

Hoe ga je er persoonlijk mee om?

“Ik heb al voor hetere vuurtjes gestaan. Kalm en positief blijven is de boodschap. Geloven dat dit kort en krachtig zal zijn. Pittig maar haalbaar. En opgeven ga ik alleszins niet doen. Stel dat dit zou falen omwille van een langdurige crisis dan heb ik voldoende skills om elders aan de slag te kunnen. Voor de rest denk ik zoals iedereen. Daarna komt natuurlijk de financiële kant piepen.”

“Ik zou graag hebben dat er ook eens gestoeft wordt met Izegem”

Je zet met Allossa ook in op duurzaamheid. Voel je dat dat aanslaat bij de Izegemse bevolking?

“Tuurlijk. En het leuke: dat is bij alle leeftijdscategorieën het geval. We brengen op een leuke manier duurzaam design tot aan de eindconsument door middel van een cool concept. We worden nog elke dag ontdekt.

Bij elk product kan ik een verhaal vertellen en dat boeit de bevolking. Product design of ontwikkeling is een moeilijk begrip terwijl iedereen dagelijks 10-tallen objecten in zijn of haar handen neemt. Balpen, tas, bord, stoel, bril… zijn allemaal ontworpen door iemand.”

Straks kunnen de Batjes hopelijk doorgaan. Die willen jullie met Unizo een nieuw elan geven. Hoe beleef jij de Batjes: vroeger en nu?

“We blijven hoopvol over de Batjes, maar de volgende weken zullen uitwijzen wat mogelijk is. De periode na de lockdown of shutdown zal nog intenser zijn dan nu vrees ik. We gaan allemaal anders in het leven staan.

Al drie jaar op rij brengen we vernieuwing met de Batjes. We zijn allemaal vrijwilligers en daarom doen we dit stap per stap. We pakten al de openingsavond en de veiligheid aan en dit jaar komt de grootste verandering, namelijk het parcours en indeling.

Toen Jef (Maeseele, voorzitter Unizo Izegem, red.) me enkele jaren geleden vroeg om in het bestuur te komen en me te focussen op de Batjes zei ik nee. Zeker niet de Batjes… En zie, ik zit er nu midden in. Door te verhuizen naar de Marktstraat en een aanspreekpunt te zijn van Unizo Izegem, heb ik me bewust geëngageerd in de lokale werkgroepen en de Stedelijke Economische Raad omdat ik het als ondernemer belangrijk vind dat je meewerkt aan een gezonde economische stad.

Ik denk dat niet alleen wij als handelaars maar ook de lokale bevolking er alleen maar baat bij heeft als alles floreert. Ik zou graag hebben dat er ook eens gestoeft wordt met Izegem.”

Wat mogen we je nog toewensen voor de komende maanden?

“Uiteraard een goede gezondheid. En een portie geluk. Met die twee geraken we al ver. Daarnaast dat onze economie niet ten onder gaat of vlug herstelt en we met z’n allen deze zomer onbezonnen met onze snoet kunnen genieten van een pint of glas op een terras, bijvoorbeeld bij Allossa.”

Privé

Saartje Allosserie (36) woont in de Marktstraat met haar partner Tom Vandecasteele, die de papa is van Noor en Estée. Saartje is de dochter van wijlen dr. Luc Allosserie en Bernadette Desmet. Ze is de zus van Arne (34), halfzus van Simon (25), Stan (24) en Anton (22).

Opleiding en loopbaan

Volgde een masteropleiding industrieel ingenieur Industrieel ontwerpen, specialisatie verlichtingstechniek en ecodesign. Ze werkte altijd als ontwerper, zowel als vaste bediende en als freelancer.

Vrije tijd

Dagelijks gaat ze wandelen met de hond, wekelijks doet ze aan paardrijden. Ze houdt van wintersportvakanties en komt tot rust via mediteren en yoga. Ze trekt op zondag graag naar zee of bos.