Ruim 600.000 kerstlichtjes: Oostende fonkelt meer dan ooit

Een van de blikvangers dit jaar is de projectie op de Sint-Petrus-en-Paulus-kerk. © Peter Maenhoudt
Gillian Lowyck

Jammer genoeg zitten we opnieuw in een coronawinter. Meer dan genoeg redenen dus om het Oostendse grondgebied wat op te vrolijken. De stad pakt daarom uit met meer dan 600.000 kerstlichtjes, heel wat meer dan vorig jaar. Bovendien is er nu ook de wedstrijd Oostende Fonkelt, waarbij inwoners een prijs kunnen winnen.

In totaal zijn er 623.820 lichtjes voorzien in de stad: slingers, decorstukken, motieven en overspanningen. De verlichting schittert in alle Oostendse wijken, op belangrijke pleinen en invalswegen en aan een aantal iconische gebouwen en monumenten: denk aan de Mercator en de Amandine, De Grote Post, Kursaal, de Drie Gapers, het Leopoldpark…

Winter in het Park kan ook dit jaar doorgaan, met verstrengde coronamaatregelen. Het hele park baadt in een gezellige eindejaarssfeer.
Winter in het Park kan ook dit jaar doorgaan, met verstrengde coronamaatregelen. Het hele park baadt in een gezellige eindejaarssfeer. © Peter MAENHOUDT

Er wordt enkel gewerkt met milieuvriendelijke en energiezuinige led-verlichting. Ook bij de materialen van de versiering zelf (ornamenten, figuren…) staat duurzaamheid voorop. “Motieven uit glasvezel worden na gebruik gewassen en nadien vermalen tot schilfers of korrels, die opnieuw ingezet kunnen worden om nieuwe producten mee te maken”, klinkt het. “Ook het aluminium dat in verschillende ornamenten gebruikt wordt, is circulair en wordt nadien door de fabrikant ingezet voor andere constructies.”

Lichttunnel is terug

Terug van weggeweest dit jaar is de Lichttunnel in de Adolf Buylstraat. Door de heraanleg van die straat, kon deze unieke constructie vorig jaar niet geplaatst worden. Om onnodige drukte te vermijden, zullen er dit jaar geen aparte licht- en klankshows zijn op vaste uren, maar wel een doorlopende sfeervolle animatie. Andere blikvangers zijn de projectie op de Sint-Petrus-en-Paulus-kerk en de 5 meter hoge ‘kerstbeer’ aan het Marie-Joséplein.

De Lichttunnel is er dit jaar weer, maar zonder shows op vaste momenten. Dit om grote druktes te vermijden.
De Lichttunnel is er dit jaar weer, maar zonder shows op vaste momenten. Dit om grote druktes te vermijden. © Peter MAENHOUDT

Ook op andere plaatsen zijn nog verlichte decorstukken te vinden die baden in de typische kerstsfeer: een reuzegroot geschenk aan de Sint-Jozefskerk, een 2 meter hoge kerstbal aan Petit-Paris en nog een kerstbeer aan het Mijnplein. Een aantal van die blikvangers kan je op een originele manier ontdekken in de Christmas Tik Tok Tour van Toerisme Oostende.

Wedstrijd

De stad trekt hiervoor in totaal 273.923,28 euro uit, dat is zonder de lichttunnel. Dat bedrag ligt 15.000 euro hoger dan vorig jaar. “Maar vorig jaar was een overgangsjaar”, klinkt het. “Nu is er een nieuwe Europese aanbesteding gebeurd voor de komende vijf jaar. Anderzijds spenderen we dit jaar 10.000 euro aan de kerstverlichtingswedstrijd ‘Oostende fonkelt’, waarbij alle Oostendenaars en Oostendse ondernemingen uitgenodigd worden om mee te helpen om de stad zo sfeervol mogelijk te verlichten.” De lichtjes van de deelnemers aan Oostende Fonkelt gaan op vrijdag 10 december aan.

Op het Wapenplein staan drie spectaculaire kerstbomen van tien meter hoog én extra kerstattracties.
Op het Wapenplein staan drie spectaculaire kerstbomen van tien meter hoog én extra kerstattracties. © Peter MAENHOUDT

In totaal worden 215 ‘gewone’ bomen verlicht met telkens minimum 800 led-lampjes. Daarbovenop werden er de voorbije weken maar liefst 588 verlichte kerstbomen geplaatst, onder andere op centrale punten in alle wijken. De kerstbomen gaan van 1,5 m, over exemplaren van 2, 3, 5 of 7 m tot de drie spectaculaire kerstbomen van 10 m, die te vinden zijn op het Wapenplein, het plein voor het station en op het Sint-Petrus-en-Paulusplein.

De eindejaarsverlichting brandt tot en met zondag 9 januari.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier