Ruil je oude gsm in Izegem voor een boom

Curieus Izegem wil een boom planten per ingeleverde gsm. (Foto Frank) © (Foto Frank)
Redactie KW

De leerlingen van de Bellevueschool hebben de voorbije weken intensief oude gsm-toestellen ingezameld. Dat deden ze op vraag van vereniging Curieus, die met de actie de oude telefoons niet alleen wil recycleren, maar in ruil ook een ‘belbos’ wil aanplanten.

“Iedereen heeft thuis wel een oud mobiel toestel liggen dat hij of zij niet meer gebruikt”, vertelt Curieus-voorzitter Dirk Oplinus. “Meestal doen we dat omdat we denken het ooit nog gaan gebruiken als reservetoestel, maar in de praktijk gaan we vaak een nieuw exemplaar kopen. Wereldwijd wordt maar één procent gerecycleerd en daar wil Curieus verandering in brengen. Er zit immers nog heel wat kostbaar goud, zilver en koper in die toestellen. Daarnaast bevatten ze heel wat gevaarlijke afvalstoffen. Cadmium uit de batterij kan bijvoorbeeld tot 60.000 liter water vergiftigen.”

Curieus hield een inzamelactie in de Bellevueschool en die leverde al een paar tientallen exemplaren op. “Per ingezamelde gsm engageren we ons om een boom aan te planten. Op die manier willen we een ‘belbos’ creëren. Dat gaan we in samenwerking met Curieus doen. De aanplanting van de bossen vindt later op het jaar plaats. De ambitie is groot. In de hele provincie zouden we graag 20.000 toestellen inzamelen. Met de opbrengst planten we dan het bos aan. We kunnen daarvoor rekenen op Umicore, die per gsm en batterij een euro schenkt. Alle afgekeurde telefoons worden helemaal ontmanteld en tot op het bot gerecycleerd.” In het verleden leverde de actie onder andere al bossen op in Kortrijk, Oostende en Ieper.

(vadu)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier