Royalty Busters uit Kanegem: “Geef ons maar zweterige concerten met goede klank”

We herkennen v.l.n.r. Tom Clauwaert, Wim Vanpoucke, Johan Van Overbeke en Jimmy Vandewalle. © Foto Wouter Meeus
Redactie KW

Vier heren met een koninklijk tintje en rockmuziek waar zowel jong als oud zich in kan vinden. Deze week stellen we de band Royalty Busters voor. “Veel van onze covers zijn liedjes uit onze jeugdjaren, nummers die we zelf fantastisch vinden.”

“Royalty Busters ontstond eigenlijk uit een andere Tieltse band, met name BASICS”, steekt Johan Van Overbeke, bassist en zanger, van wal. Die groep doet bij velen toch een belletje rinkelen, want de groep schopte het ooit tot de halve finale van Humo’s Rockrally. “Oorspronkelijk gingen we in 2015 met drie van start, de drie leden van BASICS: Wim Vanpoucke, Jimmy Vandewalle en ikzelf. Tom Clauwaert zal zijn eerste Busterconcert nu zaterdag spelen, om 20.15 uur tijdens Aarsele in de Wolken.”

Het was trouwens drummer Jimmy die op de proppen kwam met de naam Royalty Busters. “Na drie jaar vinden we die naam nog altijd goed in het bekkie liggen. Vestimentair en door middel van een banner proberen we trouwens onze groepsnaam kracht bij te zetten.” Verwacht je dan ook maar aan lange koninklijke gewaden met kanten mouwen. Royalty Busters heb je meteen gespot.

Eigen touch

Het genre dat Royalty Busters speelt, zijn covers van alternatieve rock en ambi-rock. Rockcovers van zowel het lichtere als het zwaardere genre, dus. “Eigenlijk vinden heel wat van die liedjes hun oorsprong in onze jeugdjaren“, vertelt Johan. “Maar enkel wat we allemaal een goed nummer vinden, komt op onze setlist terecht. We moeten er allemaal achter staan.”

“Vestimentair en door middel van een banner proberen we onze groepsnaam kracht bij te zetten”

De mannen van Royalty Busters proberen om niet zomaar een cover te spelen, maar om er ook een eigen touch aan te geven. “Een bewerking van een liedje komt bij ons meestal heel geleidelijk tot stand en we werken daar ook altijd samen aan. Iemand brengt het geraamte aan en daar bouwen we dan allemaal samen op voort.”

De Kreuners

Intussen bouwden de Busters al een hele lijst van toffe covers op. Uiteraard zitten daar ook wat favorietjes bij. “We hebben inderdaad wel wat liedjes die steeds meegaan tijdens optredens. Dan denken we bijvoorbeeld aan Oh Darkness van Admiral Freebee, Like a Motherfucker from Hell van The Datsuns, She sells Sanctuary van The Cult of A Forest van The Cure.”

Maar de groep merkt ook wel dat het publiek enorm kan genieten van hun covers van Nederlandstalige songs. “Ons publiek gaat inderdaad echt uit de bol op nummers als Eén Nacht Alleen van Doe Maar, Iedereen is van de Wereld van The Scene of onze Kreunersmedley. We proberen ook altijd om enkele meezingbare, akoestische songs te brengen.

“Eigenlijk vinden heel wat van die liedjes hun oorsprong in onze jeugdjaren”

Intussen draaien de Royalty Busters al drie jaar mee en speelden ze verschillende soorten optredens. “We houden persoonlijk zelf het meeste van de zweterige ambi-concerten met een goede klank”, biechten ze op. “Zeker als zowel de band als het publiek zich daar goed bij voelen.”

Uiteraard kunnen ze niet optreden zonder eerst flink te repeteren en nieuwe songs uit te werken. “Elke week repeteren we bij Jim thuis in Kanegem”, geeft Johan nog mee. “We streven er ook naar om jaarlijks ongeveer een zestal nieuwe songs op het programma te zetten.”

In de wolken

Wie Royalty Busters aan het werk wil zien, kan op zaterdag 10 november naar Aarsele in de Wolken op het Dorpsplein van Aarsele. De groep is er opgenomen in de line-up van het gratis festival ten voordele van de vzw Boven de Wolken, dat georganiseerd wordt naar aanleiding van De Warmste Week van Studio Brussel. Royalty Busters staat geprogrammeerd van 20.15 tot 21.15 uur.

– De band werd opgericht in 2015. Royalty Busters bestaat uit Tom Clauwaert (49) uit De Ginste in Oostrozebeke op de gitaar, Wim Vanpoucke (49) uit Markegem op de gitaar en aan de micro, Johan Van Overbeke (48) uit Wingene op de basgitaar en aan de micro en Jimmy Vandewalle (48) uit Kanegem aan de drums en het percussie.

– Hun meest memorabele optreden was op het festival Green on Red in Tielt. “De thermometer on stage sloeg tijdens een hittegolf door naar ongeveer 50 graden. Maar ook optredens tijdens Tielt Rockt, de kroegentocht in Zwevezele en de Winterbar in Kanegem blijven in ons geheugen hangen.”

– Hun grootste droom is eenvoudig: “Nog lang spetterende optredens mogen verzorgen!”

Een vaste boekingsprijs is er niet. “We spreken een democratische gage af in functie van de grootte van de zaal of het café, indoor of outdoor, privé of openbaar, duur van optreden, enzovoort.”

Info: www.facebook.com/royaltybusters

(Lien Depauw)