Romanie Schotte: “Mensen keken constant naar mij, dat was zo raar!”

De mooiste stad van ‘t land heeft vanaf morgen niet langer het mooiste meisje van ‘t land: zaterdag geeft de 20-jarige Romanie Schotte uit Assebroek het kroontje door aan haar opvolgster, die al zeker niet uit Brugge komt. Na Stéphanie Meire en Cilou Annys was Romanie de derde Brugse die dit felbegeerde hoofddeksel op haar knappe kopje mocht zetten.

Romanie Schotte © Davy Coghe

Wanneer Romanie Schotte de deur open zwaait van haar ouderlijke woning in Assebroek, weten we meteen waarom net zij tot Miss België werd gekroond. Niet alleen ziet Romanie er adembenemend mooi uit, ze straalt ook enorm veel klasse uit en stelt je meteen op je gemak met haar innemende glimlach. Dat de sympathieke Romanie sterk in haar schoenen staat, bewees ze al op dag twee als Miss België.

“Voor mijn opvolgster heb ik maar één goeie raad: geniet!”

De schoonzus van Louis Talpe kreeg toen namelijk half België over zich heen omdat iemand had ontdekt op haar Instagrampagina dat ze een emoticon van een ‘lachend kakje’ had geplaatst bij een foto waarop ook een zwarte man stond. De Brugse had zich haar entree in bekend Vlaanderen wel anders voorgesteld … “Dat was inderdaad een serieus begin. Het was nog niet helemaal tot mij doorgedrongen dat ik gewonnen had en opeens kreeg ik alle media-aandacht. Maar ik heb mijn hoofd niet laten hangen. Ik had het geluk dat mijn familie mij steunde. Het was nooit mijn bedoeling om iemand te kwetsen en ik zou er liever niet meer aan gelinkt worden, maar het zal wel voorbij waaien.”

Sommige Missen verdwijnen al snel in de vergeetput, zal jouw naam langer blijven hangen door dat ‘lachend kakje’?

“Dat zou wel eens kunnen, maar ik hoop vooral dat mijn naam op een andere manier blijft hangen!”

2017 was jouw jaar, wat heeft 2018 in petto?

“Ik sta voor een nieuw avontuur en ik sluit mijn jaar als Miss België af met een dubbel gevoel. Langs de ene kant ben ik wel triestig, want ik had een heel jaar een gans team achter mij, heb heel veel opdrachten mogen doen en leerde enorm veel blij. Maar aan de andere kant heb ik nu het gevoel dat ik op eigen benen kan staan en alleen verder kan.”

Heb je al plannen gemaakt?

“Ik wil werken en studeren combineren. Ik wou mijn studies kmo-management voortzetten, maar ik wil iets doen in afstandsonderwijs en die richting kun je op die manier niet volgen. Daarom zal ik hoogstwaarschijnlijk communicatiemanagement volgen aan de Arteveldehogeschool in Gent.”

“Ik ben op zoek naar een stemcoach die mij presentatietechnieken kan aanleren en die me nog beter Algemeen Nederlands leert spreken”

“Net omdat ik het op mijn eigen tempo wil doen, kies ik voor afstandsonderwijs. Ik weet ook nog niet hoe druk ik het dit jaar zal hebben met opdrachten. Het zal niet meer zo druk zijn als het voorbije jaar, maar het is wel de bedoeling dat ik nog opdrachten doe. Ik wil graag modellenwerk en bedrijfspresentaties blijven doen, net als reclamecampagnes, voice-overs … Allemaal leuke, gevarieerde dingen die ik als miss heb geleerd, zaken die je niet op school leert.”

Romanie Schotte.
Romanie Schotte.© Davy Coghe

“Later wil ik graag iets doen in de media. Het liefst presenteren. Ik ben op zoek naar een stemcoach die mij presentatietechnieken kan aanleren en die me nog beter Algemeen Nederlands leert spreken. Bij de ‘g’ en de ‘h’ durft het namelijk soms nog eens verkeerd te lopen. (lacht) Het is mijn droom om bij Ketnet aan de slag te kunnen. Ik kan heel goed met kindjes om en ik werk graag met kinderen. En zij zijn natuurlijk ook de toekomst!”

Studies of werken: wat komt er op de eerste plaats?

“Dat is een tricky vraag. Persoonlijk zou ik liever werken, omdat ik niet echt een student bent. Maar je weet nooit wat er gebeurt in de toekomst. Daarom wil ik graag een diploma achter de hand hebben. Ik studeer niet graag, maar het is uiteindelijk slechts drie jaar …”

“Wie het kroontje zal overnemen? Ik heb geen topfavoriete, maar West-Vlaanderen zal opnieuw sterk vertegenwoordigd zijn”

“Ik had een jaar rechten gedaan, maar dat was niets voor mij en dan was ik begonnen met bedrijfsmanagement, maar ik heb die examens niet kunnen meedoen omdat ik toen net Miss België was geworden. Niet dat ik dat zo erg vond.” (knipoog)

Vrees je niet een beetje voor het zwarte gat?

“Het is de bedoeling dat ik bezig blijf, ik wil niet de Miss zijn die na vijf jaar vergeten is. Al besef ik wel dat het rustiger zal zijn. Ik hoor dat ook van de andere Missen. Opeens valt alles weg en gaat alle aandacht naar het nieuwe meisje.”

Cilou Annys zei onlangs in KW Weekend dat ze in haar jaar als Miss België uitgegroeid is van een piepkuiken tot een pauw. Herken jij jezelf in die uitspraak?

“Ja, toch wel. Alleen al tijdens de voorbereidingen en de verkiezing van Miss België ben ik als finaliste gegroeid. En in dat jaar als Miss word je echt zó volwassen. Je kan ook bijna niet anders, want je komt elke dag in contact met oudere mensen. Ik had wel het voordeel dat mijn vriendje iets ouder is en dat ik me sowieso niet echt thuis voel bij mensen van mijn eigen leeftijd. Daar loop ik ietsje voor op de rest.”

Ben je vrienden verloren in het voorbije jaar?

“Neen, zeker niet. We zagen elkaar wel minder. Maar van de mensen die ik nog hoorde, weet ik nu zeker dat ze m’n echte vrienden zijn. En het is natuurlijk de bedoeling dat ik ze vanaf nu terug meer zie! Ik kijk wel uit naar die nieuwe vrijheid…”

“Stefan en ik zijn een sterk koppel. En zeker na zo’n jaar: als je daar goed uitkomt, dan denk ik dat het meant to be is”

Wie zal morgen het kroontje van jouw overnemen?

“Ik heb geen topfavoriete, maar wel een top vijf. Maar daarin wisselt de volgorde constant af! En ja, West-Vlaanderen zal opnieuw sterk vertegenwoordigd zijn; we maken zeker een goeie kans om opnieuw een Miss af te leveren! En één tip, de volgende Miss moet vooral genieten. In het begin word je er echt ingesmeten en is het heel zwaar. Maar het jaar gaat zó snel voorbij, dat je echt moet genieten. Het was een heel druk jaar en ik had ook nog een vriend met wie ik rekening moest houden, maar een jaar vliegt zo voorbij!”

Romanie Schotte.
Romanie Schotte.© Davy Coghe

Jouw relatie heeft de befaamde ‘Vloek van Miss België’ overleefd. Zoals verwacht?

“Stefan (Talpe, de broer van acteur Louis, red.) en ik zijn een sterk koppel. En zeker na zo’n jaar: als je daar goed uitkomt, dan denk ik dat het meant to be is. Maar in het begin sprak iedereen hem aan over die vloek. Mensen zeiden: je weet toch dat alle Missen hun vriend verlaten, hoe sta je daar tegenover? Dan kon hij uiteraard niet anders antwoorden dan we zullen wel zien… Tja, hoe moet je daar ook op reageren, hé?! Stefan is de sterke man achter mij. Hij steunde me al tijdens de verkiezing en hij is ook niet jaloers als ik hem wat minder aandacht geef. Het voordeel van de leeftijd.”

Heb je jezelf zien evolueren het afgelopen jaar?

“Ik het begin was ik onzeker. Nu ben ik veel zelfverzekerder en durf ik ook veel meer. Net na de verkiezing durfde ik bijna geen mensen aanspreken. Mensen keken constant naar mij, dat was zo raar. Ik voelde mij bekeken, maar eigenlijk kijken mensen naar je op en uiteindelijk kun je maar een voorbeeld zijn. Nu zie ik dat ook bij de kandidates. Ze vragen me om raad en dan voel ik mij wel een beetje hun grote voorbeeld. En daarom wil ik hen ook graag helpen. Ik raad het trouwens iedereen aan die zich geroepen voelt en een nieuwe ervaring wil, om zich in te schrijven voor Miss België. Je hebt er niets mee te verliezen, integendeel zelfs: je kunt eigenlijk alleen maar winnen!”

“Mijn oma noemde mij vroeger Miss Belgique. Ze zou zo trots geweest zijn”

Wat was jouw motivatie eigenlijk om je in te schrijven voor Miss België?

“Mijn studies rechten waren mislukt, ik was in januari voor alles gebuisd. Ik vond dat ik had gefaald en omdat ik iets nieuws wou doen, heb ik me ingeschreven voor Miss België. Ik vond dat heel tof, omdat ik allemaal dingen mocht doen die mij interesseerden: leren defileren, workshops make-up volgen … Ik amuseerde mij en ik gunde het alle meisjes om Miss België te worden. Ik had net als iedereen één kans op dertig. Als je dat dan wint … Dan is dat echt wel gek. Mijn oma noemde mij vroeger al Miss Belgique. Jammer genoeg is ze twee jaar geleden overleden, ze zou zo trots geweest zijn!”

Als Miss België word je meteen ook een rolmodel…

“Je bent inderdaad een voorbeeld voor de jeugd en loopt altijd wel een beetje in de kijker. In het begin waren er mensen die mij wilden opgieten zodat ze me in dronken toestand zouden kunnen filmen. Dan had ik mijn vriend die mij beschermde en meenam naar huis. Maar sowieso ben ik niet iemand die veel drinkt of feest. Met de bekendheid die ik nu heb, had ik ook nog nooit problemen. Ik vind het eigenlijk zelfs leuk als mensen me aanspreken omdat ze een foto met me willen!”

Buitenlandse avonturen

Als Miss België heb je ook letterlijk je horizonten verbreed: je bent in Cambodja geweest voor het goede doel, in China voor Miss World …

“Klopt, ik was nog nooit zo ver geweest! Mijn mooiste moment als miss beleefde ik in Cambodja. De meisjes zamelen tijdens de verkiezing geld in voor ons goede doel in het dorpje Rong Vean, waar we onder meer een school hebben gebouwd. Ik mocht persoonlijk ter plaatse gaan en zien waar het geld wordt in geïnvesteerd. Het was voor mij ook een cultuurshock. De mensen leven daar helemaal anders dan bij ons. Ze zijn zo gelukkig, terwijl ze niets hebben. Ik heb er geleerd dat we niet te snel ongelukkig moeten zijn met iets wat we niet hebben.”

Is China je even goed bevallen?

“Dat was een hele ervaring! Ik was nog nooit in China geweest en het is geen plaats waar ik snel naar terug zal keren, eerlijk gezegd. Maar ik ben wel blij dat ik er geweest ben. Chinezen zien we hier bij ons overal opduiken, maar ik voelde me daar echt de Chinees in China! En dan waren daar ook nog al die meisjes van over heel de wereld aanwezig voor de Miss Worldverkiezing … Ik heb echt zo veel nieuwe culturen leren kennen en heb een stuk van de wereld gezien, net door daar te zijn.”

Heb je ook iets van het land gezien?

“We moesten veel oefenen voor de show, maar we hebben ook kennis gemaakt met het gewone leven in China. De mensen leven er echt heel dicht op elkaar en ze eten er de raarste dingen, zoals de poten van kippen … En alles is er ook gefrituurd, tot de groenten toe! Ik heb veel geproefd, maar de Chinees hier in België is toch stukken lekkerder!”

“Ik was helemaal alleen naar China getrokken voor vier weken en had wel een beetje last van heimwee. Gelukkig is mijn vriend de laatste week achter gekomen. Opeens zag ik een mooie man opduiken tussen al die Chinezen …” (lacht)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.