Roger Knockaert (86) bergt zijn loopschoenen op

Burgemeester Jan de Keyser en schepen Sebastian Vande Ginste feliciteerden Roger Knockaert alvast met een dikke knuffel. © foto PH
Redactie KW

Roger Knockaert houdt er mee op. De 86-jarige atleet kan terugblikken op een schitterend palmares in de herfst van zijn leven.

In januari werd hij nog provinciaal kampioen veldlopen bij de masters 85+. Dat was ondertussen zijn 17de provinciale titel in het veldlopen en halve marathon. In die disciplines werd hij eerder ook al vier keer Belgisch kampioen.

Roger was er een tijdje uit, op doktersadvies. Nu hij toch weer de schoenen mag aanbinden, heeft hij beslist dat het genoeg is geweest. “Er zijn nog andere dingen in het leven”, stelt hij als we hem ontmoeten tijdens de kermisloop in Moerbrugge waar hij komt supporteren voor zijn dochter Georgette (54).

Aan de toog hangen of lopen

Het was die dochter die eigenlijk maakte dat hij er twintig jaar geleden mee begon. “Ik moest haar vaak naar de training in Torhout voeren”, vertelt hij. “Toen kon ik twee dingen doen: ergens aan een toog gaan hangen totdat de training afgelopen was, of zelf beginnen met looptrainingen. Het werd dat laatste. Ik begon er plezier in te krijgen en deed vaak mee aan wedstrijden. Eerder was ik niet actief in de atletiek. Ik fietste wel soms mee met de wielertoeristenclub ‘De Hertentrappers’. In 1971 heb ik nog eens de rit Parijs-Brest-Parijs gereden. Voor de rest was ik geen sportman. Ik houd er nu mee op. Een nieuwe Mieltje Pauwels zal ik dus niet worden. Mieltje die ik goed gekend heb, deed door tot aan zijn 95ste. Enkele weken voor hij stierf was hij nog actief op de piste van Julien Saelens in Assebroek.”

“Er zijn nog andere dingen in het leven”

De 40ste ‘Dwars door Bekegem’ (7.5 km) wordt de laatste wedstrijdloop voor Roger. Die vindt plaats op zondag 21 juli. De nationale feestdag wordt dus ook een bijzondere dag voor het Oostkampse monument Roger Knockaert. Burgemeester Jan de Keyser en schepen Sebastian Vande Ginste feliciteerden hem alvast met een dikke knuffel.

(PH/ foto PH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier