Junior stadsdichter is ondertussen uitgegroeid tot een vaste waarde op de Roeselaarse kalender. "Met dit project willen we kinderen en jongeren uitdagen om in hun creatieve pen te kruipen en de beste woordspinsels uit hun hoed te toveren", verduidelijken coördinatoren Janne Jacobs en Bert Vergote.

Het thema voor deze editie is 'koers'. "Denk daarbij niet enkel aan wielrennen of aan ons museum, maar ook aan beweging, snelheid of het varen van een bepaalde koers. In november werden er enkele creatieve workshops aangeboden aan de basisscholen van onze stad. Die werden verzorgd door Karolien Verscheure en Benedikte Crombez, allebei leerkracht woord en drama aan Stap. Zij hebben de leerlingen aangezet om hun poëtische bril op te zetten. De kinderen konden via hun school of klas deelnemen, maar evengoed op eigen houtje."

Dit jaar maakten drie kleppers deel uit van de jury. "Karien Cobbe was jarenlang een vaste waarde in STAP als leerkracht woord. Lise Surmont is schrijfster en brengt af en toe ook poëzie op het podium. Het derde jurylid was Dieter Meeuws, rapper bij de Roeselaarse band Ntrek. Hij brengt eigen poëtische teksten op beats in een hiphopjasje. Taal en poëzie zijn hen dus alle drie niet vreemd. Zij bogen zich over de 402 ingezonden gedichten en selecteerden een top vijf en een, voorlopig nog onbekende, winnaar van de juryprijs."

In het straatbeeld

Dit jaar zijn er dus twee prijzen te verdienen: een laureaat van de jury en ene publieksprijs. "De jury heeft zijn favoriet al bepaald, maar de Roeselarenaar kan mee beslissen over de publieksprijs."

Wie als winnaar uit de bus komt, wordt op gedichtendag donderdag 30 januari bekend gemaakt. De winnende gedichten zullen het komende jaar via verschillende acties in het straatbeeld opduiken. "De afgelopen jaren kon je panelen met de top vijf langs straat zien, er waren stickers op De Munt, de gedichten werden op muren geschilderd en waren zelfs op broodzakken te vinden. Hoe we het dit jaar aanpakken, is nog even geheim", besluiten Janne en Bert.

De finalisten zijn Daan De Keyzer (Spanjeschool), Taylord Temuna Tambu (Sint-Lutgart), Maurice Tyvaert en Lowie Thoen (Vikingschool), Flore Carrein (Zilverbergschool) en Babette Hoornaert (Vikingschool). (PVH)

Stemmen kan nog tot en met zondag 26 januari en doe je via www.jeugd.roeselare.be.

De vijf geselecteerde gedichten


Babette Hoornaert (Vikingschool)

met veel hoop langs dranghekkens

luidkeelse mensen

ze maken me ijzersterk

veel toeters en beelden

moedigen me aan

snelheid op de Grote Markt

springlevend tijdens dit moment

langs de mooiste plekken

met vallen en opstaan

stoppen kan niet

de stad is zo anders

alles verdwijnt

in een flits

commentaar, commentaar

sneller, trager, sneller, trager

opeens, alles stil, waar ben ik ...

In een droomkoers of een koersdroom


Daan De Keyzer (Spanjeschool)

de zee.

We houden koers.

Daar ver weg de bergen en het land.

Nu op land.

Nog nooit op zee.

Mee met de vissen.

Op weg naar het Noorden.

Op en neer heen en weer en nog een keer.

Starend naar het kompas tussen de koele golven in.

Net een uitgelekte emmer met blauwe verf.

Hoe zou het zijn op zee?

Kom je mee?


Maurice Tyvaert en Lowie Thoen (Vikingschool)

Toeter luid te keer

Boog staat gespannen

Razen langs Polenplein

Ruim baan, wielrenners komen aan ...

Rodenbachstandbeeld

Loeit

Op achtergrond

Ziekenwagen

Na wedstrijd

Blijdschap

Daar peloton

Masker met tong


Flore Carrein (Zilverbergschool)

Er koerste een vlammende, roze, glimmende fiets voorbij het puntje van mijn neus.

Ik draai me om en plots is het alsof ik op een onweerswolk ben beland.

Ik doe mijn ogen open als een lammetje in de wei en zie alle coureurs.

Ik juich en juich.

Hé, maar wat is dat?

De eerste vliegende vlinder valt om.

Hé kijk!

Nu valt iedereen om.

Het zijn allemaal dominosteentjes.

Zo, nu worden ze hete bloemkolen.

Ik zal maar zorgen dat ik weg ben.


Taylord Temuna Tambu (Sint-Lutgart)

Ken ook het gevoel dat je hebt

om te doen alsof,

ik wel,

net alsof je in een leugen leeft.

Er is altijd iemand

Die jou niet leuk vindt zoals je bent

Dan heb je iemand nodig

die jou steunt

die er voor jou is

en je nodig hebt.

Ga op koers naar zo iemand.

Dat hij jou kan helpen en je al je zorgen aan hem kan overdragen.

Zodat iemand weet hoe het is om verdriet te hebben.

Wees gewoon jezelf,

Want dan ben je het best.

Junior stadsdichter is ondertussen uitgegroeid tot een vaste waarde op de Roeselaarse kalender. "Met dit project willen we kinderen en jongeren uitdagen om in hun creatieve pen te kruipen en de beste woordspinsels uit hun hoed te toveren", verduidelijken coördinatoren Janne Jacobs en Bert Vergote. Het thema voor deze editie is 'koers'. "Denk daarbij niet enkel aan wielrennen of aan ons museum, maar ook aan beweging, snelheid of het varen van een bepaalde koers. In november werden er enkele creatieve workshops aangeboden aan de basisscholen van onze stad. Die werden verzorgd door Karolien Verscheure en Benedikte Crombez, allebei leerkracht woord en drama aan Stap. Zij hebben de leerlingen aangezet om hun poëtische bril op te zetten. De kinderen konden via hun school of klas deelnemen, maar evengoed op eigen houtje."Dit jaar maakten drie kleppers deel uit van de jury. "Karien Cobbe was jarenlang een vaste waarde in STAP als leerkracht woord. Lise Surmont is schrijfster en brengt af en toe ook poëzie op het podium. Het derde jurylid was Dieter Meeuws, rapper bij de Roeselaarse band Ntrek. Hij brengt eigen poëtische teksten op beats in een hiphopjasje. Taal en poëzie zijn hen dus alle drie niet vreemd. Zij bogen zich over de 402 ingezonden gedichten en selecteerden een top vijf en een, voorlopig nog onbekende, winnaar van de juryprijs."Dit jaar zijn er dus twee prijzen te verdienen: een laureaat van de jury en ene publieksprijs. "De jury heeft zijn favoriet al bepaald, maar de Roeselarenaar kan mee beslissen over de publieksprijs." Wie als winnaar uit de bus komt, wordt op gedichtendag donderdag 30 januari bekend gemaakt. De winnende gedichten zullen het komende jaar via verschillende acties in het straatbeeld opduiken. "De afgelopen jaren kon je panelen met de top vijf langs straat zien, er waren stickers op De Munt, de gedichten werden op muren geschilderd en waren zelfs op broodzakken te vinden. Hoe we het dit jaar aanpakken, is nog even geheim", besluiten Janne en Bert.De finalisten zijn Daan De Keyzer (Spanjeschool), Taylord Temuna Tambu (Sint-Lutgart), Maurice Tyvaert en Lowie Thoen (Vikingschool), Flore Carrein (Zilverbergschool) en Babette Hoornaert (Vikingschool). (PVH)Stemmen kan nog tot en met zondag 26 januari en doe je via www.jeugd.roeselare.be.