Roeselaarse sportvrienden lopen 100 kilometer voor Kom op tegen Kanker

We zien boven v.l.n.r.: Sander Declercq, Pieter Cloet, Thomas Verbanck en Bruno Bertrand. Onder v.l.n.r.: Charlotte Buyck, Elien Vannieuwenhuyse, Annelies Declercq en Katrien De Wandel. © foto JC
Redactie KW

Op zondag 22 maart nemen twee Roeselaarse teams van vier personen in Knokke-Heist deel aan de derde 100 km-run voor Kom op tegen Kanker. Samen met een aantal sportvrienden zamelden ze op korte tijd 5.000 euro voor het goede doel in.

Vier teamleden werken als ergotherapeut of verpleegkundige op de revalidatiedienst oncologie in AZ Delta. “Dagelijks worden wij geconfronteerd met oudere en ook heel wat jonge kankerpatiëntjes”, vertelt de 35-jarige Thomas Verbanck. “Die situaties laten je als hulpverlener niet onberoerd en hierdoor groeide het idee om iets extra voor die mensen te doen. Wij hebben allemaal een passie voor sport en komen regelmatig spinnen in Oase Fitness. Lang heeft het niet geduurd voor we twee enthousiaste teams samengesteld hadden.”

Sponsorgelden

“De organisatie achter de 100 km-run voor Kom op tegen Kanker houdt ook infoavonden. Daar kwamen we te weten dat bepaalde kankeronderzoeken voor de farmaceutische industrie commercieel niet interessant zijn. Het zijn vooral die zaken waar extra geld broodnodig is. Het organiseren van ziekenvervoer voor mensen die dagelijks heen en weer naar het ziekenhuis moeten, mag je bijvoorbeeld financieel niet onderschatten. Het sociale aspect is zo belangrijk en dat wordt in de media soms wat genegeerd.”

Per deelnemende groep engageer je je om 2.500 euro bijeen te sprokkelen. De voorbije maanden organiseerden deze acht sportievelingen een barbecue, hebben ze drinkflessen verkocht, maar ze zijn vooral de sponsoring van Rotary Mercurius, Sportline en Oasis Fitness heel dankbaar. “Zij zorgden ervoor dat we dat bedrag relatief vlug hadden verzameld. Met onze vriendengroep Verbaclo namen we al eens deel aan de Run To Walk Again van Marc Herremans. Een estafetteloop waarbij we vier marathons moesten uitlopen. We weten dus wel een beetje waar we aan beginnen. De uitdaging en het groepsgevoel staan centraal”, aldus Thomas.

Veel steun

“De zee, velden en akkers, golfterreinen, villa’s en ook het oefencomplex van Club Brugge zitten in het gevarieerde parcours verweven. Als voorbereiding krijg je echt veel steun van KOTK. Op hun site vind je schema’s waardoor iedereen goed voorbereid aan de start kan komen. Na elke tien kilometer komt er telkens iemand bij zodat één viertal op het einde samen honderd kilometer heeft afgelegd.”

Thomas en Bruno zijn de startlopers en haspelen maar liefst 40 kilometer af. “Mijn hoofdberoep is chiropractor”, zegt Bruno Bertrand die zorgt voor de professionele begeleiding en coaching in Oase Fitness. “Ik sta mensen bij bij blessures en vond het belangrijk om ook mee te stappen in dit verhaal. Sport werkt verbindend en is altijd een passie geweest. Ook deze uitdaging hoop ik tot een goed einde te brengen.” (KK)

Info: www.100kmrun.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier