Roeselaars burgemeester Kris Declercq is fan van het betere levenslied

Kris Declercq in volle actie op de dansvloer : "Eens volledig uit de bol te gaan, dat staat misschien in geen enkel politiek programma maar het is iets dat de mensen soms nodig hebben." © STEFAAN BEEL
Peter Soete

Nu zondag zal burgemeester Kris Declercq, samen met collega-burgemeesters en met ons allemaal, de polonaise dansen op de Grote Markt. Voor hem helemaal geen opgave, want hij heeft het wel voor het levenslied dat recht uit het hart komt: “Dat is zoals ik zelf ben: rechtuit en altijd authentiek.” Hij is daarenboven een ongelooflijke André Hazesfan.

“Ja, ik hou wel van het levenslied, van die ‘foute muziek’ zoals sommigen dit noemen”, geeft Kris Declercq toe.

“In de jaren 1980 was ik medewerker van vrije radio Rolarius en ik presenteerde daar af en toe de Top 30 en het nieuws. Een collega van mij, Peter Seys, was de presentator van het programma Het Vlaamse zonnetje, waarin vooral schlagers van Nederlandstalige artiesten aan bod kwamen. Wel, ik hoorde dat graag. Ik heb altijd een boontje gehad voor die muziek. Die komt recht uit het hart en vertelt het leven zoals het echt is.”

In Amsterdam

“En die liefde is nooit voorbijgegaan, ook niet nu hij burgemeester is. “Vorig jaar was ik op 1 januari in het café Bolle Jan,vlakbij het Rembrandtplein in Amsterdam. Bolle Jan wordt uitgebaat door de ouders van René Froger en er heerst daar een ongelooflijke ambiance. Daar vind ik ook de ideale maatstaf voor mijn eigen leven terug: doe maar gewoon. Nu, Nederlandse schlagers zijn natuurlijk niet allemaal polonaisenummers. Er zijn ook nummers met en heel sterke tekst, die hartverscheurend zijn en bol staan van emoties.”

Maar als het op dansen aankomt, dan is Kris abslolute believer van de polonaise. “In de eerste plaats is het de enige dans waarin ik uitblink op de dansvloer, maar verder, ook niet onbelangrijk, kijk je bij een polonaise altijd vooruit, ook als iemand Changez! roept. Wie meestapt in een polonaise lacht, giert, zingt en zwaait. Een polonaise is 100 procent geluk.”

Roeselaarse podcast

“Ik ben ervan overtuigd dat schlagers deel uitmaken van het onroerend erfgoed van een land, streek of stad. En ook Roeselare heeft zo’n erfgoed! Denk maar aan alle liedjes die al over onze stad zijn gemaakt of alle Roeselarenaars die muziek maken. Dat wordt volgens mij zwaar onderschat. Wie kent er Het zwien niet? En dan hebben we het nog niet over de liedjes van Jan Himpe over Roeselare, of over de LP die uitgegeven werd ter gelegenheid van 50 jaar Batjes. We zouden eigenlijk een podcast of een spotify-lijst hiervan moeten lanceren.”

Tegen het einde van het jaar hoop ik een nieuw Roeselaars lied te hebben op de muziek van een echte schlager

“We hebben al een Roeselaars lied en videoclip met ‘Wij zijn van Roeselare’ op de tonen van I’m from Barcelona, maar er is zeker ruimte voor meer. Tegen het einde van het jaar hoop ik een nieuw Roeselaars lied te hebben op de muziek van een echte schlager. De hit ‘Saragossa’ van Jimmy Frey is toch perfect hiervoor? Zowel ritme als woordverdeling passen volledig. Nu komt het er nog op aan om een mooie Roeselaarse tekst te voorzien.”

“Het feit dat Leef van André Hazes jr door de KW-lezers werd uitgeroepen tot de onbetwiste nummer één doet mij veel plezier”, zegt burgemeester Kris. “Dat lied straalt optimisme uit en roept op om eens volledig uit de bol te gaan. Dat moet kunnen en dat mag ook. Ik kan dat ook. Dat staat misschien in geen enkel politiek programma maar het is iets dat de mensen soms nodig hebben. En dat Laat de zon in je hart op twee staat, maakt het plaatje compleet. Wist je dat we onze verkiezingscampagne van oktober met deze twee liedjes zijn afgetrapt en ook geëindigd?

“Vader en zoon Hazes vergelijken is moeilijk, het zijn twee verschillende generaties. Ik heb André Hazes nooit live aan het werk gezien en dat vind ik wel spijtig. Ik herinner me dat ik in Brussel op het kabinet van Yves Leterme aan het werk was aan het dossier Brussel-Halle-Vilvoorde toen enkele collega’s me vertelden dat André Hazes was overleden. Wel, op dat ogenblik stond BHV opnieuw enkele ogenblikken stil.”

“André Hazes jr. komt in het najaar naar Roeselare en daar zal ik wel bij zijn. Ik heb enkele kaarten gereserveerd en ik weet nu al dat het een topavond wordt. Of ik met André Hazes jr. bij Tim Boury zal gaan eten? Neen, dan lijkt me een feestje met bitterballen in Den Arend toch een beter idee… (lacht).”

Nog meer fans in het schepencollege

Niet alleen burgemeester Kris Declercq is een fan van André Hazes. Ook schepenen Henk Kindt en Piet Delrue zijn serieuze aanhangers van het levenslied en van André Hazes in het bijzonder.

“Eens samen met enkele Hazesfans naar een Hazestribute gaan? Dan ben ik zeker van de partij”, zegt schepen Piet Delrue overtuigd. “Ik hou echt van de muziek van André Hazes en ik zou zeker de micro nemen op een André Hazes-karaoke. Zelfs al is mijn stemtimbre een stuk lager.”

Ook schepen Henk Kindt is een fan en heeft zelfs de musical over André Hazes gezien. “Ik ben die gaan bekijken in Amsterdam. En uiteraard heb ik de film-documentaire gezien en heb ik die zelfs op DVD. Die teksten en muziek zijn zo authentiek dat ze me telkens aangrijpen. En ik ben zeker niet de enige die daar zo over denkt.” (PS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier