Rode brievenbus op ‘t Zand in Brugge om coronazorgen in op te bergen

Het project 'Geborgen zorgen: Bruggelingen verbonden door corona'. Dor de coronacrisis is het aantal Bruggelingen in armoede gestegen tot 15.000 kwetsbare mensen. (Foto Davy Coghe) © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Onder de noemer ‘Geborgen Zorgen’ heeft de Stad Brugge samen met enkele welzijnsverenigingen een grote, rode brievenbus op ‘t Zand neergepoot. Daarin kunnen de Bruggelingen brieven met hun zorgen in deze coronatijd afleveren. Maar ook boodschappen van hoop schrijven op een krijtbord.

Tijdens deze coronacrisis worden ook de Bruggelingen geconfronteerd met ziekte en verlies. Er zijn al 77 Bruggelingen bezweken aan het virus. Dat zorgt voor verdriet, eenzaamheid en gevoelens van onmacht. Tegelijkertijd ontstaan er in Brugge hartverwarmende initiatieven.

“Als Stad willen we al die gevoelens graag bespreekbaar maken”, zegt schepen van Sociale Zaken Pablo Annys (SP.A). “We zitten opgesloten in ons kot, maar niet in onszelf. Het uiten van emoties en het scheppen van verbinding zijn belangrijk. Zeker bij West-Vlamingen die bekend staan als ‘binnenvetters’.”

“Geborgen Zorgen is, zoals de naam het zegt, een project om alle zorgen op te bergen. We willen ze een veilige plaats, bestaansrecht en erkenning geven. Teken of schrijf over jet verdriet, je zorgen, je pijn. In onze rode brievenbus ontvangen we en koesteren we al deze zorgen. We hopen dat de Bruggelingen zo deze zorgen letterlijk en figuurlijk een beetje kunnen achterlaten.”

Virtuele zoen

Schepen van Welzijn Martine Matthys (CD&V) wijst erop dat er in de rode brievenbus ook positieve tips kunnen gedeponeerd worden: “Heb je een troostende slagzin, een goed advies? Of wil je gewoon een dikke, virtuele zoen nalaten voor andere bezoekers? We maken er een inspirerende brievenbus van.”

Om hygiënische redenen voorziet de Stad geen krijt, wie een boodschap wenst achter te laten, moet dus zelf krijt meebrengen. Na de crisis plant Brugge een symbolisch moment om de brieven op een waardige manier, met respect voor de privacy, te verwerken. Er komt zelfs een kunstwerk, gelinkt aan dit project, om deze periode nooit meer te vergeten.

Het project wordt gerealiseerd samen met HuisvandeMens, Missing You, Rouw, verliescafé Vlaanderen, het Heidehuis en OCMW.

Info en tips: www.brugge.be/coronavirus/geborgenzorgen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier