Rockfestival Alcatraz verrast terminaal zieke Serge met uniek bezoek

Serge Deschacht uit Gistel krijgt bezoek van Alcatraz. (foto Proot)
Redactie KW

Een schitterend gebaar. Dat is het minste wat je kan zeggen van de festivalorganisatoren van Alcatraz uit Kortrijk. Een delegatie bracht Serge Deschacht (51) uit Gistel een verrassingsbezoek. Serge strijdt tegen een zware hersentumor en is ongeneeslijk ziek. Dankzij Alcatraz kreeg Serge de hartverwarmende steun van zijn favoriete metalband én nog een resem gadgets. “Jammer dat het muziekfestival is afgelast door corona. Anders was ik zelfs maar voor een half uurtje naar Kortrijk geweest.”

Serge, zijn vrouw Katia Vanhercke (48) en kinderen Melissa (27) en Jason (21) gaan al heel 2020 door een ware hel. Nadat de Gistelnaar al een poosje kampte met hevige hoofdpijn, bracht een grondig onderzoek begin dit jaar het meest ondenkbare scenario aan het licht. “Het verdict was keihard: een ongeneeslijke hersentumor. Er volgde een gedeeltelijke operatie aan de tumor. Gedeeltelijk, omdat ik bij een volledige ingreep voor de helft verlamd geraakt zou zijn. Na zowat zes weken van chemotherapie en bestraling werd de behandeling stopgezet en kozen we voor een zo comfortabel en kwaliteitsvol mogelijk leven.” De oorzaak van de tumor is onbekend. “We hebben een slecht lotje getrokken”, zuchten Serge en Katia. “Gelukkig is er de grote steun van de vzw Palliatieve Thuiszorg Westhoek-Oostende.” Zij helpen onder meer met advies over medicatie en bieden een luisterend oor. Via die organisatie werd contact gelegd met het bekende metal- en rockfestival Alcatraz in Kortrijk. De reden ligt voor de hand: Serge is al van in het begin Alcatraz-bezoeker. Het festival werd door de coronacrisis uitgesteld naar volgend jaar.

Destruction

Een delegatie van het festival kwam helemaal naar Gistel met een stoere pick-up. Ook mascotte Officer Nice en Kortrijks burgemeester Vincent Van Quickenborne waren erbij. “Dit verzoek om Serge te steunen, konden we echt niet aan ons voorbij laten gaan”, zegt Mario Mortier van Alcatraz.

Hij kreeg ook een videoboodschap van zijn favoriete band. (foto Proot)
Hij kreeg ook een videoboodschap van zijn favoriete band. (foto Proot)

“We weten dat Serge een grote fan van ons festival is. En als hij niet naar het festival kan gaan, dan komen wij gewoon naar hem.” De organisatoren slaagden erin om de Duitse band Destruction, de absolute favoriet van Serge, een persoonlijke videoboodschap vol moed te laten inspreken. De Gistelnaar kreeg de boodschap te zien op een tablet, maar kreeg ze ook nog eens op een USB-stick om te herbekijken. Als toemaatje kreeg Serge ook het nagelnieuwe album van Destruction in primeur, een week voor de officiële release. Alcatraz schonk hem ook nog een crew-T-shirt en andere gadgets.

Geste

“Wat een schitterende geste”, reageert Serge emotioneel. “Aan Alcatraz heb ik fantastische herinneringen en leerde ik nieuwe muziek kenen. Het is spijtig dat het festival niet kan doorgaan door het coronavirus. Ik moet heel veel rusten en slapen, en veel medicatie nemen. Maar zelfs al kon ik deze zomer slechts voor een half uurtje naar Kortrijk gaan, dan nog was ik helemaal naar daar gereden. We proberen er nog het mooiste uit te halen: ribbetjes halen in De Kallebasse in ons eigen Gistel of kreeft eten. Ik ben ook blij dat mijn zoon tijdens de lockdown niet op kot zat, maar tijd met mij kon doorbrengen. En mijn dochter, die tegenover ons woont, is met haar kleinkindjes ook dichtbij.” En Serge, lang actief als elektricien, krijgt ook veel steun van zijn collega’s bij Fluvius in Torhout. “Zijn bureau staat er nog altijd onaangeroerd. Bijna elke dag belt er wel een collega om te vragen hoe het gaat”, geeft Katia nog mee. (TVA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier