Rock Strangers nog niet geëvalueerd in Oostende

Schepen Plasschaert zou de Rock Strangers er tegen volgende zomer liever niet meer in de huidige toestand zien bij staan. © RB
Redactie KW

De aangekondigde evaluatie van de beeldengroep Rock Strangers is er nog niet gekomen, maar er wordt wel geïnformeerd naar de kostprijs van een eventueel herstel.

De ‘blikken dozen’ op het Zeeheldenplein zijn op zijn zachtst gezegd controversieel. Daarom hadden de vorige schepenen van Cultuur, Nancy Bourgoignie en later Hilde Veulemans, een evaluatie aangekondigd voor halfweg deze legislatuur, eind 2015 dus. Maar huidig Cultuurschepen Bart Plasschaert geeft te kennen dat de evaluatie nog niet is gebeurd. De beelden staan er intussen drie jaar en hadden erg te lijden onder weer en wind. De verf bladdert af, er zijn roestplekken en het fluobestanddeel in de rode verf bleek niet uv-bestendig, waardoor de Rock Strangers er heel wat bleker bij staan dan toen.

“Herstellingswerken moeten op kosten van de stad gebeuren, maar zijn uit te voeren door kunstenaar Arne Quinze. Dat staat zo in het contract. Wij hadden onlangs een vergadering met de kunstenaar en die bezorgde ons een offerte voor de herstellingen. We vinden die veel te duur“, zegt schepen Plasschaert. “Wij zijn ervan overtuigd dat een en ander goedkoper kan. Aan Arne Quinze is nu gevraagd om de prijs te herberekenen en een beroep te doen op lokale aannemers.”

“Nog geen beslissing”

“Er is nog niet beslist of de beeldengroep hersteld zal worden of niet”, beklemtoont schepen Plasschaert. “Aan de herstelling is een kostprijs verbonden, maar aan het wegnemen ook. De beelden zitten immers verankerd in het Zeeheldenplein. Dit is een dossier dat ik erfde. Ik zal hier dan ook niet alleen over beslissen. Als er een beslissing komt, zal het er een zijn van het voltallige schepencollege. Wel vind ik dat de beelden niet in de huidige toestand kunnen blijven staan. Ik zou graag zien dat de beslissing voor de zomer genomen is en liefst ook uitgevoerd.”

Nochtans is Plasschaert op zich niet tegen de Rock Strangers. “Mijn persoonlijke smaak speelt eigenlijk geen rol. Kunstwerken hebben altijd voor- en tegenstanders. Je moet ook eens iets durven plaatsen dat polemiek opwekt. En kunstwerk dat er staat en niemand iets zegt, is nog veel erger.” (HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier