Rita uit Rumbeke verzamelt emoties, frustraties en ‘hiphipjes’ uit coronaperiode

Rita Vandecasteele bracht een boek uit met een greep emoties, frustraties en hilarische toestanden die tijdens de eerste coronaperiode plaats hebben gevonden: De Huiskamer. (foto SB) © Stefaan Beel
Redactie KW

Om de negatieve gevolgen van de coronacrisis een plaats te geven, heeft Rita Vandecasteele een boekje samengesteld met gedichten, tekeningen en levensindrukken. De opbrengst gaat integraal naar De Graancirkel.

In het verleden organiseerde Rita al enkele keren een vertelavond. Zelf schrijft ze ook teksten. “De liefde voor taal is mijn uitlaatklep en die taal werd de voorbije maanden door veel mensen gebruikt om hun emoties van zich af te schrijven. Om mijn frustraties kwijt te kunnen, stuurde ik in het begin van de lockdown soms een sms’je naar kennissen die ik fysiek niet kon bezoeken. Zij stuurden me dan iets terug en na een tijdje werd dit zelfs iets om elke dag naar uit te kijken. Uit dat smsverkeer putten we allemaal wat broodnodige steun en houvast. Die berichtjes heb ik in het boek ‘hiphipjes’ genoemd.”

“Het applaudisseren en de solidariteit tussen de mensen was hartverwarmend maar bij mij groeide langzaamaan het idee om hier concreet iets mee te doen. Uiteindelijk heb ik een boek geschreven met een greep emoties, frustraties en hilarische toestanden die tijdens de eerste coronaperiode plaats hebben gevonden.”

De Huiskamer

Het boek kreeg als titel De Huiskamer mee. “Enerzijds omdat dit de plaats is waar veel mensen tijdens de lockdown lachten, huilden en hun diepste frustraties uitten, waar ze nergens mee naartoe konden. Anderzijds ook omdat ik ooit een boekje heb gelezen waarin die plek als symbolisch toevluchtsoord naar voor kwam. De meubels zijn die hiphipjes, maar ook gedichten, teksten, tekeningen en levensindrukken van verschillende auteurs. Raf Vanneste en Roger Tanghe hebben er ook aan meegewerkt en burgemeester Kris Declercq zorgde voor het voorwoord.”

Rita heeft dit boek volledig in eigen beheer uitgebracht. “Ik ben de uitdaging aangegaan om tussen maart en september geen extraatjes voor mezelf te kopen. Wat ik uitspaarde, ging integraal naar het uitbrengen van dit concept.”

Boekvoorstelling

Op vrijdag 11 september wordt het boekje vanaf 18.30 uur voorgesteld bij Studio Brikat, Houthulststraat 132 in Staden en kunnen geïnteresseerden ontdekken hoe De Huiskamer eruit ziet. Het boek bestaat uit 56 bladzijden, kost 8 euro. Bestellen kan bij Rita, 0498 54 56 47 of mail naar alenca.rita@telenet.be. De opbrengst gaat integraal naar de sociale winkel van De Graancirkel. (KK)

Info: www.brikat.be; Rita Vandecasteele, 0498 54 56 47.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier