Restanten van Plaatsmolen bedreigd door komst van verkaveling met 62 woningen

De Plaatsmolen herinnert aan wat ooit een molendorp was (JM)
Redactie KW

Recent was er de eerste regionale molendag, zeven molens konden bezocht worden in de wijde regio van Tielt. Ook Koolskamp heeft een uitgebreide molengeschiedenis. Maar sommigen vrezen nu dat door een verkaveling de laatste molensporen zullen verdwijnen.

Niet minder dan zes molens stonden in het verleden op grondgebied Koolskamp. De Hoogakkermolen (Lichterveldsestraat ter hoogte van huis nr. 99), Van Canneytsmolen (Tieltstraat ter hoogt van huis nr. 21), de Ayshove molen (Oude Ardooiestraat), de Vuilpannemolen (Lichterveldsestraat ter hoogte van huisnr. 96), de Olierosmolen (Zwevezeelsestraat 76) en als laatst de bekendste, de Plaatsmolen (Steenstraat-Molenstraat bij de watertoren).

Van veel van deze molens is jammer genoeg geen spoor meer zichtbaar en valt het in het landschap niet meer op dat er ooit een molen heeft gestaan. De enige molen met nog mooi bewaarde, zichtbare restanten is de Plaatsmolen.

De geschiedenis van deze molen gaat terug tot in de 15de eeuw en werd beëindigd in 1918 toen de molen, samen met de kerk, werd gedynamiteerd door de terugtrekkende Duitsers. De restanten zijn tot op vandaag zichtbaar en doen ons herinneren aan het oude Koolskamp. Bijgevolg maken deze restanten van het torenkot van de ‘Platsemeulen’ onlosmakelijk deel uit van de identiteit van Koolskamp.

62 woningen

In het verleden werden al verschillende gebouwen gesloopt die deel uitmaken van de Koolskampse identiteit. Denk aan het oude gemeentehuis (brouwerij Schotte) in de Kloosterstraat, de pastorie in de Lichterveldsestraat, de onderpastorie in de Ardooiestraat, het huis Lammsens samen met het voormalige klooster in de Kloosterstraat, de molenaarswoning in de Zwevezeelsestraat,… In de toekomst wordt het huis afgebroken naast de voormalige onderwijzerswoning in de Lichterveldsestraat (nr. 22) en moet de gemeenteschool uit de Klaverstraat die net voor de fusie werd opgetrokken, ook gesloopt worden.

Het is aan het gemeentebestuur om te beslissen of de restanten van de molen blijven of verdwijnen

Nu blijkt dat ook de restanten van het torenkot van de Plaatsmolen er moeten aan geloven. Uit een archeologienota van het Agentschap van Onroerend Erfgoed blijkt dat de restanten plaats moeten maken voor een verkaveling van 62 woningen. De restanten zijn enkel vastgesteld op de inventaris Onroerend Erfgoed en niet beschermd. Een medewerker van het Agentschap Onroerend Erfgoed liet dan ook weten dat het aan het gemeentebestuur is om te beslissen of dit blijft of verdwijnt.

Geen erfgoedbeleid?

En daar wringt het schoentje. De gemeente maakt geen deel uit van de projectvereniging BIE die de gemeente begeleidt en inzet op erfgoed. Dit terwijl alle omliggende gemeenten (Hooglede, Ingelmunster, Izegem, Lichtervelde, Moorslede, Roeselare en Staden) hier wél deel van uitmaken. Als ook deze laatste restanten van de Plaatsmolen verdwijnen, wordt opnieuw een stukje van de eigenheid van Koolskamp ontnomen en zijn er nog maar weinig zaken die ons doen herinneren aan het Koolskamp van voor 1977. (JM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier