Repair Café Mobiel houdt ook halt op de markt van Komen

© SR
© SR
Redactie KW

Een televisie die dienst weigert of een klokradio die kuren heeft? Het zijn zaken die veelal meteen tussen het vuilnis belanden. Dankzij de Repair Café Mobiel kunnen kapotte elektrische toestellen van een tweede leven genieten. Een compleet atelier, handig geïnstalleerd in een aanhangwagen, trekt van stad tot stad met schroevendraaiers in de aanslag. Ook in Komen kwamen de Handige Harry’s langs.

Het was een niet alledaags gezicht op de markt van Komen. Een potige aanhangwagen die zich beetje per beetje ontplooide tot een volledig uitgeruste werkplaats. In geen tijd vonden de eerste Komenaars dan ook hun weg naar de technici die er aan de slag waren, met kapotte toestellen onder de arm.

“Het Repair Café op zich is geen nieuw gegeven”, klinkt het bij Tony Dhont. De 79-jarige is een van de vrijwilligers die er nieuw leven in de vele toestellen probeert te blazen. “Het concept werd opgericht door de COPIDEC, de intercommunale voor afvalverwerking, in een poging de afvalberg te reduceren. Erg vaak worden toestellen weggegooid, terwijl ze vaak slechts nood hebben aan een nieuwe schroef of een grondige reiniging. In Wallonië werden dan ook Repair Cafés opgericht, waar mensen terecht konden voor een gratis herstelling. Het lukt natuurlijk niet altijd, soms is toestel gewoon ook echt stuk, maar in veel gevallen slagen we er toch in om de apparatuur weer aan de praat te krijgen. Ook hier in Komen hebben we zo een Repair Café, alleen moesten ze noodgedwongen de deuren gesloten houden. Het was een rechtstreeks gevolg van de coronamaatregelen, die we natuurlijk ook moeten volgen.”

Arsenaal aan gereedschappen

Toch bleven zowel de intercommunale als de vrijwilligers niet bij de pakken zitten en bedachten ze een coronaproof alternatief. “We trekken van gemeente tot gemeente met ons mobiel atelier”, pikt Tony in. “Overal zijn er wel vrijwilligers ter beschikking die mee willen helpen met de herstellingen. De mobiele werkplaats is uiterst compleet en we beschikken ook over een fijn assortiment aan onderdelen. Daarnaast stimuleren we de mensen ook om zelf de handen uit de mouwen te steken. We stellen een arsenaal aan gereedschappen ter beschikking en iedereen kan vrijblijvend gebruik maken van onze werkbank.”

“Alles gebeurt in open lucht zodat we de verspreiding van het coronavirus geen kans geven en het geheel is ook gratis. Het staat mensen natuurlijk vrij een gift te doen, maar dat is absoluut niet verplicht. Wijzelf halen de grootste voldoening uit het herstellen van de toestellen, geen geld ter wereld kan dat gevoel vervangen.”

Soms klein mankement

Een van de eerste bezoekers was de 70-jarige Chantal Deguchtenerre. “Toen ik wist dat ze langs kwamen, heb ik meteen mijn broodrooster uit de kast gehaald”, lacht ze. “Ik gebruikte het ding om heerlijke croque-monsieurs te maken, maar om een of andere reden heeft hij de geest gegeven. Uiteindelijk was ik al beginnen rondkijken om een nieuw exemplaar te kopen, maar hier hoor ik dat het slechts een kleinigheid was. In enkele minuten tijd hebben ze mijn broodrooster opnieuw tot leven gewekt. Vanavond staan er vanzelfsprekend croques op het menu en ze zullen nog nooit zo lekker zijn geweest.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier