Recherche stopt aanvoerlijn drugs van Maastricht naar Oostende: 22 mensen gearresteerd

Redactie KW

De lokale recherche van de politie van Oostende rolde een bende drugskoeriers op, die een aanvoerlijn van Maastricht naar Oostende organiseerde. 22 mensen werden opgepakt in Oostende en Maastricht. Er werden 11 kilogram heroïne en 61.300 euro cash in beslag genomen.

Halfweg 2019 stelde de recherche de eerste signalen vast van een rechtstreekse aanvoerlijn van voornamelijk heroïne, maar ook cocaïne, vanuit het Nederlandse Maastricht naar Oostende toe. Deze signalen werden bevestigd in de eerste maanden van het onderzoek, waarop het parket van West-Vlaanderen besloot om een onderzoeksrechter te gelasten met het verder onderzoek. Via deze weg werd de organisatie verder in kaart gebracht.

200 klanten

Hieruit bleek onder meer dat er op geregelde basis vanuit Maastricht een koerierdienst werd georganiseerd om de drugs tot in Oostende te brengen en/of de opbrengst ondertussen terug mee te nemen. Een 8-tal koeriers werd in de loop van het onderzoek in beeld gebracht, onder wie een aantal minderjarigen.

Ondertussen werd het volledig klantenbestand uit Oostende en omstreken geregistreerd, het blijken er meer dan 200 te zijn. Een samenwerking met de Nederlandse politie werd opgezet om de laatste elementen in het onderzoek definitief bevestigd te krijgen, maar ook om finaal gezamenlijk tussen te komen.

61.300 euro cash in beslag genomen

In de voorbije dagen werden in Maastricht de twee organisatoren en de meest recente koerier opgepakt. Hierbij werd tegelijk een 11 kilogram bruin poeder – dat positief reageert op veldtesten voor heroïne – en 61.300 euro cash geld in beslag genomen. De Belgische justitie vraagt de uitlevering van de drie verdachten.

Tegelijk werden voornamelijk in Oostende en dichte omstreken nog eens 10 huiszoekingen uitgevoerd, bij lokale dealers en/of medewerkers van de organisatie. Zo werd ook de meest recente lokale pion van de organisatie opgepakt met 204 gram voorverpakte heroïne. Hier werden in totaal 19 verdachten gearresteerd, waarbij er na een eerste verhoor door de recherche van PZ Oostende 11 voorleidingen volgden bij de onderzoeksrechter. Hiervan werden 10 verdachten opgesloten in voorlopige hechtenis en 1 vrijgelaten onder strikte voorwaarden.

Tijdens de acties werden tevens nog 2 voortvluchtigen aangetroffen, die niet waren teruggekeerd na penitentiair verlof. Deze mannen werden zonder meer teruggebracht naar de gevangenis in Brugge.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier