PVDA Oostende-Middenkust voert ludieke actie tegen verbod op mars

© JRO
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Op zondag 27 september hield PVDA Oostende-Middenkust een ludieke actie. De partij vindt het niet kunnen dat het democratische recht op vrije meningsuiting verboden wordt en dat het stadsbestuur daarvoor te pas en te onpas corona aangrijpt en dreigt met GAS-boetes.

Aanleiding van de actie is het verbod van burgemeester Bart Tommelein (Open VLD) op de mars voor democratie en tegen racisme, die normaal gezien zondag zou doorgaan in Oostende.

“Extreemrechts mocht een paar weken geleden nog ongemoeid de stad inpalmen, racistische slogans inclusief. Maar vandaag wordt het de progressieve organisaties verboden om actie te voeren”, klonk het zondag bij voorzitter van PVDA Oostende-Middenkust, Ilona Vandenberghe.

Verontwaardigde frigobox

“Wij vinden dat het stadsbestuur ten onrechte corona aangrijpt om te pas en te onpas betogingen te verbieden. Corona was er ook al afgelopen zomer. Op vrije meningsuiting en een democratisch weerwoord krijg je in Oostendse van het stadsbestuur een ‘njet’ en word je afgedreigd met een GAS-boete. Als wij ons niet in de openbare ruimte mogen begeven, dan geven we maar het woord aan een verontwaardigde frigobox met een mening. We vragen ons trouwens af wat Groen daarvan vindt, die mee het beleid voert in Oostende.”

Bij Groen zijn ze duidelijk. “Met Groen zetten we ons volledig achter de nationale coronamaatregelen. De cijfers zijn nog steeds niet goed en gezondheid primeert”, reageert Wouter Devriendt. “Vrije meningsuiting moet absoluut, maar coronaproof actievoeren is in deze tijd aangewezen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier