Provincie maakt 6 schakelzorgcentra gebruiksklaar in geval van uiterste nood

De Vlaamse regering vraagt de gouverneurs om enkele schakelzorgcentra in hun provincie klaar te maken in geval van nood. In West-Vlaanderen worden zes locaties klaargestoomd.

Zorghotel Polderwind in Zuienkerke is een van de zes schakelzorgcentra in West-Vlaanderen. © Davy Coghe

De zes locaties in West-Vlaanderen zijn: voormalig jeugdherberg Peace Village in Mesen, zorgbedrijf Ter Duinen in Nieuwpoort, voormaling woonzorgcentrum Lichtendal in Kortrijk, oud-RVT Jeruzalem in Brugge, het leegstaand dienstencentrum Ter Deeven in Meulebeke en zorghotel Polderwind in Zuienkerke.

“Vorige week vrijdag kregen we van de Vlaamse regering de opdracht om binnen de tien dagen enkele schakelzorgcentra klaar te maken”, vertelt gouverneur Carl Decaluwé, die de leiding over deze operatie krijgt. “In onze provincie moeten er zes klaargemaakt zijn. Nu zorgen we ervoor dat alles aanwezig is en werkt: water, elektriciteit, chauffage… In geval van nood zouden die schakelzorgcentra binnen de twee dagen open moeten kunnen.”

Deze schakelzorgcentra moeten eventuele overbevolking in de ziekenhuizen helpen opvangen. “Mensen die genezen zijn maar om de een of andere reden niet naar huis kunnen gaan, zouden dan in deze centra verder verzorgd worden”, legt de gouverneur nog uit. “Zo komen er weer extra bedden vrij in het ziekenhuis voor coronapatiënten. Maar hopelijk moeten we deze centra nooit openen. Ik hoop echt dat we nu alles klaar maken om het eigenlijk nooit te moeten gebruiken.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.