Proef 60 soorten rum in Rhumerie Louis

Luis Dewaele en Charlotte Badjoko baten de nieuwe rumbar in de Langestraat uit. © GLO
Gillian Lowyck

De Langestraat is weer een nieuwe zaak rijker. In Rhumerie Louis kan je meer dan zestig verschillende soorten rum proeven. “Er is een rum voor iedereen”, zegt uitbaatster Charlotte.

Het was een tijdje geleden, maar sinds kort telt de Oostendse uitgaansbuurt weer een nieuwe zaak. En dan nog een bijzondere: hier staat rum centraal. Charlotte Badjoko (31) is samen met Luis Dewaele, eigenaar van de Brazza, de uitbaatster. “Dit pand stond al twee jaar leeg”, vertelt ze. “Voordien was hier L’Excuse gevestigd. Ik heb vroeger nog een eigen café gehad en het kriebelde om weer zelfstandige te worden. Ik kende Luis goed en zo besloten we om er hier iets moois van te maken.”

Rhumerie Louis is de enige rumbar in de omgeving. “We zijn redelijk uniek, ja”, glimlacht Charlotte. “Rum is echt wel een opkomend drankje. Je kan er ook alle kanten mee uit en dat maakt het net zo fascinerend. Het is lekker in cocktails maar ook puur, als apero of proevertje.”

Wereldreis

In Rhumerie Louis kan je als het ware een wereldreis aan de hand van rum ondernemen. “In alle landen waar het warm is en men suikerriet teelt, vind je wel een rum. Er zijn ook heel veel verschillende smaken: zoet of droog, met chocoladetoetsen of vanille. Er is een rum voor iedereen. We serveren 16 cocktails, gemaakt met verse producten. Het duurt misschien iets langer, maar je merkt het verschil tussen een cocktail met verse limoen of sap uit een flesje”, benadrukt de uitbaatster.

De zaak van Charlotte en Luis is nog maar pas open, maar ze heeft nog heel wat plannen: “Op vrijdag komt er altijd een dj langs. Hier hoor je heel veel verschillende genres, zolang het maar warm is. Geen koude techno bij ons (lacht). We plannen nog wat evenementen en eind oktober wordt ons terras helemaal afgewerkt. Op die manier is het ook in de winter buiten gezellig.”

En tot slot: welke rum raadt Charlotte aan voor iemand die er niet veel van kent? “Aan ‘beginners’ raad ik vaak de Santa Teresa aan. Een universele rum, die iedereen heel lekker vindt.”

Rhumerie Louis, Langestraat 11. Elke dag open vanaf 16 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier