Productiehuis en ondernemers zamelden al 1.000 laptops in voor kansarme jongeren

Op de foto zien we het gezin Vandamme-De Bree met kinderen Thais (3 weken), Iryan (5), Tya (9), Iden (10), Ian (11), Trich (14) en Icon (18) tussen hun ouders Marijke De Bree en Jeremy Vandamme. Het achtste kindje Tracey (2,5) ontbreekt op de foto omdat ze van een dutje genoot. © Geronimo
Thomas Rosseel
Thomas Rosseel Journalist

Het West-Vlaamse productiehuis Geronimo, bekend van onder meer het VTM-kijkcijferkanon ‘Helden Van Hier: Corona’, heeft in amper twee weken tijd 1.000 laptops ingezameld voor jongeren uit kansarme en grote gezinnen. “We hebben onze West-Vlaamse krachten gebundeld, mét succes”, zegt Manu Vanderjeugd van Geronimo. Laptops voor kansarme jongeren zijn trouwens nog altijd meer dan welkom.

De familie Vandamme-De Bree uit Zedelgem: “Zo dankbaar voor deze hulp”

Jeremy Vandamme en Marijke De Bree uit Zedelgem hebben letterlijk de twee handen vol met hun gezin. Sinds de komst van de kleine Thais drie weken geleden bestaat het gezin uit tien mensen. “Vijf van onze kinderen volgen lager of middelbaar onderwijs, maar we hadden slechts één eigen laptop. Onze oudste zoon heeft nog een klein exemplaar van enkele jaren oud, maar daarmee kun je niet zoveel doen”, zegt de mama des huizes. “Het thuisonderwijs is dus een hele puzzel. Iedereen zijn huiswerk laten doen en de les laten volgen is niet evident. Deze extra laptop is dus een enorm cadeau. We zijn heel dankbaar. Nu kunnen we een beurtrol invoeren en is het makkelijker. Iedereen doet goed zijn best. Of het moeilijk is om met zoveel mensen tegelijk thuis te zijn de hele tijd? Eigenlijk gaat dat vrij goed. Ze houden elkaar bezig, hé. (lacht) Naast hun schoolwerk bouwen de kinderen huisjes in de tuin, er zijn ook twee kippen bijgekomen en we verwachten binnenkort nog een nieuwe puppy. Dat zorgt allemaal voor genoeg afleiding en dan nog eens een nieuw zusje erbij, waardoor we met vier jongens en vier meisje zijn. Mooi in evenwicht. (glimlacht) We stellen het goed”, besluit Marijke.


De familie Peperstraete-Dejaegher uit Westrozebeke: “Enorm verrast dat we plots een laptop kregen”

Tibe (7), Rani (8), Luigi (10) en Luka (10) poseren met (plus)mama Cynthia Dejaeghere. Partner Andy Peperstraete ontbreekt op de foto.
Tibe (7), Rani (8), Luigi (10) en Luka (10) poseren met (plus)mama Cynthia Dejaeghere. Partner Andy Peperstraete ontbreekt op de foto.© Geronimo

“Wij zijn een nieuw samengesteld gezin. Mijn partner en ik hebben elk twee kinderen”, vertelt Cynthia Dejaegher, die samen met partner Andy Peperstraete in Westrozebeke woont. “De kinderen zitten alle vier in het lager onderwijs en moesten tot voor kort één laptop delen. Het was heel erg nodig dat er een oplossing kwam want de kinderen hebben alle vier ‘s morgens online les. ‘s Avonds moeten ze ook nog eens via Skype bellen met de juffen en krijgen ze via mail hun nieuwe opdrachten erbij. Het is dus allemaal tegelijk te doen. Iemand uit de straat heeft ons tot bij dit project gebracht en afgelopen vrijdagavond stond er plots iemand voor de deur met een laptop. Dat was een hele fijne verrassing. Een bijzonder welgekomen verrassing bovendien.”

“We hebben ondertussen ook nog een laptop van school kunnen gebruiken. Nu hebben we drie laptops en ook nog mijn gsm om te videobellen indien nodig. Het is een heel kluwen om te regelen in deze tijden, maar nu gaat het vlotter. Door het coronavirus ben ik technisch werkloos gezet. Ik poets anders bij mensen thuis. Nu kan ik hier alles regelen Ik ben er om de kinderen bij te staan als soort juf. Ik zet iedereen wel wat apart, anders komt er al eens ruzie van”, lacht Cynthia.


De familie van Anouk Samain (16) uit Moorslede: “Dit is een soort wonder”

Anouk (16) poseert fier met de nieuwe laptop. Naast haar staan broers Alex (17) en Aron (13), zus Anaïs (19) en papa Emmanuel Samain.
Anouk (16) poseert fier met de nieuwe laptop. Naast haar staan broers Alex (17) en Aron (13), zus Anaïs (19) en papa Emmanuel Samain.© Geronimo

Anouk Samain uit Moorslede volgt het derde jaar van de opleiding tot bakker. “Het is niet evident om deze studies vanop afstand te doen”, verzekert de tiener. “Wij zijn alles aangeleerd met grote ovens en rijskassen op school. Thuis lukt het ook maar het is toch veel ingewikkelder. De leerkrachten lijken soms ook precies zelf niet te weten hoe alles moet via het online lesgeven.” (lacht)

“Sommige ingrediënten kun je ook niet zomaar in de winkel halen. De producten online bestellen is best duur en soms worden ze pas geleverd als de deadline van school al voorbij is. Er komt ook theorie bij kijken, waarvoor ik een laptop nodig heb. Deze week moesten we bijvoorbeeld een aardbeientaart maken, volgens de richtlijnen op een PowerPoint. Wij hadden tot voor kort maar één laptop thuis, voor drie schoolgaande kinderen, die vaak op hetzelfde moment online les moeten volgen. Dat lukte heel moeilijk. We zagen eigenlijk niet meteen een oplossing. Toen Geronimo ons plots uit de nood hielp, viel er in een keer een hele last van onze schouder. Het voelde als een soort wonder. Zeker omdat we de laptop ook mogen houden.”

“Nu is het veel eenvoudiger om alles te combineren. We kunnen met twee tegelijk aan de slag en wat afwisselen. We zijn heel dankbaar. Het is echt goed dat zo’n initiatieven worden genomen.” Toch blijft het voor Anouk ook een moeilijke periode. “Het is voor niemand makkelijk maar zeker niet voor grote gezinnen. Voor mij duurt het sowieso nog even. Ik mag al zeker niet naar school tot september. Ik ben risicopatiënt met polycystische nieren. Ik zou veel sneller kunnen sterven, mocht ik corona oplopen. Ik ben dus extra voorzichtig.” Anouk wil tot slot nog even haar mama in de bloemetjes zetten, die niet op de foto staat. “Ik wil haar in het bijzonder vermelden. Davinia Destorme is de naam. Dankzij haar kunnen we heel veel doen en ze steunt ons in alles. Dank je wel, mama.”


De familie Gommez-Wyllemet uit Poperinge: “Ons ongemak is opgelost”

Ilse Wyllemet en Marc Gommez met hun zoon Victor (19) en vijf dochters: tweeling Marthe en Zoë (18), Marie (16), Clara (12) en Elza (10).
Ilse Wyllemet en Marc Gommez met hun zoon Victor (19) en vijf dochters: tweeling Marthe en Zoë (18), Marie (16), Clara (12) en Elza (10).© Geronimo

“We zijn met zes kinderen, allemaal van dezelfde papa”, schaterlacht Ilse Wyllemet. Samen met echtgenoot Marc Gommez en hun zes kinderen wonen ze in Poperinge. “De kinderen volgen allemaal school. Victor en Marthe zitten aan de hogeschool, Zoë en Marie volgen beroepsonderwijs en Clara en Elza zitten in het lager onderwijs. De drie oudste kinderen hebben een eigen laptop, maar Marie, Clara en Elza moesten tot voor de mooie gift van Geronimo mijn vaste computer delen. Marie had nog een aanvraag gedaan voor een laptop, maar er waren er onvoldoende voorradig. Ze heeft dan een iPad kunnen gebruiken, maar daar kon ze enkel de les mee volgen. Haar dagelijkse taken moest ze dan nadien op mijn computer maken. Clara en Elza hebben bovendien ook veel hulp nodig, want ze zijn niet zo sterk op school. De bijles met de juf neemt nog wat extra tijd in beslag.”

“Allemaal samen thuis kan ferme stress zijn. We moesten serieus afwisselen en plannen. Victor en Marthe moeten bovendien constant online ter beschikking staan. De wifi moet het ook nog aankunnen, hé. Dat is eigenlijk nog een probleem erbovenop. Maar klagen doen we niet in deze tijden. Er zijn ergere dingen. Te weinig schermen was geen tekort maar eerder een ongemak. Met die extra laptop is dat opgelost. Dit is een hele mooie actie. Ik dacht ook dat de laptop nadien terug zou moeten, maar blijkbaar is het een gift. De kinderen zijn heel blij. Dat is wat telt.”

“Of ze ruzie maken over die nieuwe laptop? Dat niet. Ze maken niet snel ruzie. Strenge mama, hé. (lacht) Ik bewonder ook onze juffen voor hun inzet. Het is niet makkelijk voor ons maar zeker ook niet voor hen. Ze doen heel erg hun best om onze dochters extra te helpen én begrijpen dat we eens een uurtje te laat zijn met een werkje.”


Het productiehuis lanceerde de campagne Geef er een Laptop! twee weken geleden. Twintig bekende ondernemers spraken in een ludiek filmpje de in totaal 100.000 Vlaamse ondernemingen toe. Het doel: zoveel mogelijk laptops inzamelen voor de meer dan 10.000 kwetsbare kinderen in Vlaanderen die tijdens de lockdown zonder eigen computer thuiszitten en dus moeilijk les kunnen volgen.

Het succes bleef niet uit, met intussen 1.000 ingezamelde laptops. “We hebben onze West-Vlaamse krachten gebundeld, met speciale dank aan het IT-bedrijf Plenso uit Roeselare. Zo hebben we heel wat gezinnen uit West-Vlaanderen die het echt nodig hadden, al kunnen helpen”, zegt Manu Vanderjeugd van Geronimo.

Er worden nog massaal laptops gezocht voor kansarme jongeren. Kun je er eentje missen of wil je het #geefereenlaptop-project op een andere manier steunen? Surf naar www.geefereenlaptop.be.