Procureur en Noordzeemagistraat Pascal Week (54) voorgedragen als nieuwe politierechter

Pascal Week. © JH
Redactie KW

De 54-jarige Pascal Week, al 16 jaar substituut-procureur bij het parket van Veurne, is door de Hoge Raad voor de Justitie voorgedragen als nieuwe politierechter in West-Vlaanderen. De benoeming moet eerst nog bekrachtigd worden waarna de eedaflegging volgt. “Dit is een job die me zeker zal liggen”, zegt Pascal Week.

Na een carrière van 17 jaar als substituut-procureur, waarvan 16 in het parket van Veurne, vaart Bruggeling Pascal Week (54) binnenkort een andere koers. Op 13 oktober werd hij door de Hoge Raad voor de Justitie voorgedragen als nieuwe politierechter in West-Vlaanderen. Dat moet nu binnen de 60 dagen bekrachtigd worden door de koning, waarna de eedaflegging kan volgen. Zo verdwijnt opnieuw een boegbeeld van het parket in Veurne.

Week van 1 april

Pascal Week woont sinds 1996 in Brugge maar is geboren en getogen in Oostende. “Als ik mijn ouders mag geloven, ben ik zelfs verwekt in de nabijheid van de vuurtoren Lange Nelle”, glimlacht Week. “Mijn oom verhuurde pony’s op het strand en bij ongevallen kwam ik soms in contact met de politie. Telkens mocht ik meegaan naar het bureel als ze mijn identiteit vroegen, want ik antwoordde dat ik ‘Week van 1 april 1966’ was. Als jonge knaap heb ik toen besloten advocaat te worden en in 1993 startte ik in het kantoor van meester Petitat. Ik maakte enkele spraakmakende processen mee. Denk maar aan de airshowramp in Oostende waar ik optrad voor een van de slachtoffers of een enorme olielozing door een vissersvaartuig op de Noordzee. De zee heeft me uiteindelijk nooit meer losgelaten, zelfs niet als procureur.”

Fervent windsurfer en zeiler

Sinds 2006 bouwde Pascal Week immers een grote expertise op als Noordzeemagistraat. “De binding met de Noordzee en boten is nooit veraf geweest in mijn leven. De voorbije jaren heb ik me toegelegd op de Noordzee. Die wordt vaak onderschat, niet alleen qua veiligheid maar ook juridisch. Het politionele veiligheidsbeeld van de Noordzee staat nog niet op punt en samenwerking met alle partners op zee is echt noodzakelijk. Onze vissers verdienen respect voor de vaak gure werkomstandigheden. Vandaar dat ik een streng beleid voerde voor vissers die de regelgeving overtraden. Die link met de Noordzee zal ik in mijn nieuwe functie wel missen. Maar gelukkig ben ik zelf vaak in het water te vinden als fervente windsurfer en catamaranzeiler. Zelf heb ik ook twee motorboten, die ik na een cursus als mechanieker ook zelf onderhoud.”

“Job die me ligt”

Nu wordt hij dus aangesteld als politierechter. “En dat is een job die me zal liggen”, zegt Pascal Week. “In 2006 dong ik al eens mee toen er een plaats vacant was. De vele menselijke contacten als politierechter spreken mij zeker aan. Als procureur probeerde ik ook altijd de menselijkheid aan te houden in zaken. Iets wat ik als rechter zeker ook wil doen.” In welke rechtbank Pascal Week als politierechter zal zetelen, is nog niet duidelijk. (JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier