Proclamatie Regina Pacis in Tielt in Sint-Pieterskerk, overal mondmaskers verplicht

Rik Delmotte op de speelplaats van Regina Pacis. Voor de laatstejaars van die school vormt de Sint-Pieterskerk het decor voor de proclamatie. (foto WME)
Philippe Verhaest

De Tieltse middelbare scholen zorgen dan tóch voor fysieke proclamaties, al worden overal de coronamaatregelen strikt gerespecteerd. Regina Pacis organiseert de diploma-uitreiking zelfs in de Sint-Pieterskerk. Een mondmasker is overal verplicht.

De afgelopen maanden waren allesbehalve evident, beklemtoont Rik Delmotte, algemeen directeur van de scholengroep Molenland. “Onze leerkrachten en ondersteunend personeel hebben het beste van zichzelf gegeven en geen inspanning was hen te veel om de leerlingen te helpen”, klinkt het. “De nakende zomervakantie zal dan ook dubbel en dik verdiend zijn.”

Maar voor het zover is, vindt in de vijf secundaire scholen van de scholengroep eerst nog de proclamatie plaats. “Uiteraard hadden wij de versoepelingen ook graag ruimer en sneller gezien. De voorwaarden voor het onderwijs zijn strenger dan die voor de samenleving. Dat proclamaties van de enige dag op de andere (30 juni en 1 juli, red.) dubbel zoveel volk mogen ontvangen, duidt op weinig logica. En er zijn ook geen soepele voorwaarden voor proclamaties in openlucht. Maar we maken er het beste van en mits enig denk- en puzzelwerk zullen alle laatstejaars hun diploma op een goede manier in ontvangst kunnen nemen.”

In De Bron vindt de proclamatie vrijdagavond 26 juni plaats. “We opteren voor drie shiften en gebruiken het grote restaurant als decor. Het gaat telkens om vijftig mensen per groep en ouders kunnen jammer genoeg niet aanwezig zijn.”

Regina Pacis

Het meest opvallende toneel is voor Regina Pacis weggelegd. “De uitreiking vindt vrijdagavond 26 juni plaats in de Sint-Pieterskerk en daar koppelen we meteen ook een korte bezinning aan. Ook hier verdelen we de laatstejaars in drie groepen van maximaal 75 personen en kunnen er maximaal twee ouders per leerling aanwezig zijn.”

Sint-Jozefsinstituut

In het Sint-Jozefsinstituut kunnen de zevendejaars hun diploma op vrijdag 26 juni in ontvangst nemen. “De proclamatie wordt op de speelplaats in de klasbubbels gehouden. Enkel de studenten kunnen aanwezig zijn, maar ouders kunnen online meevolgen. Woensdag 1 juli is het dan de beurt aan de zesdejaars. Zij komen in shifts samen in de Europahal en per leerling mogen er twee personen uit zijn of haar bubbel aanwezig zijn. Het maximale aantal zal telkens op tweehonderd liggen.”

VTI

Maandag 29 juni is het de beurt aan de laatstejaars van het VTI. “In het restaurant van de school zal de uitreiking per klasbubbel georganiseerd worden en kunnen per leerling maximaal twee ouders aanwezig zijn. De school voorziet wel een livestream voor wie thuis moet blijven.”

De Ster

Het buitengewoon secundair onderwijs De Ster heeft de kleinste groep afgestudeerden: 17 leerlingen. “Zij mogen ook elk maximaal twee ouders meebrengen en verzamelen in de sportzaal van het VTI.”

Geen receptie

De traditionele aansluitende receptie zal er dit jaar jammer genoeg niet bij zijn. “Dat betreuren we, maar het is nu eenmaal zo”, zegt Rik Delmotte. “We leven de maatregelen immers erg strikt na. Daarom zal een mondmasker ook ten allen tijde verplicht zijn. We gaan er trouwens van uit dat dit op 1 september nog altijd tot de standaarduitrusting van onze leerkrachten zal behoren. Al hopen we wel op enkele verdere versoepelingen. Mocht de anderhalve meter afstand in de klaslokalen wegvallen, dan zou ons dit heel wat puzzelwerk besparen. En hopelijk kunnen we in juni 2021 opnieuw een traditionele proclamatie organiseren.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier